Máte alergii na ořechy? Zkuste tygří ořech

 Zdraví 
16. srpna 2018 08:25 / Šárka Sokolská
  0
📷
5 fotografií v galerii
Chufa je dokonce považována za plevel Shutterstock
Tygří ořech nebo-li chufa. Stále vám to nic neříká? A co takhle šáchor jedlý, rostlina, která se řadí mezi superpotraviny? Mohou ji konzumovat jak alergici na ořechy či laktózu, tak celiaci a vegani.

Tato rostlina byla pěstována už před čtyřmi tisíci lety ve starém Egyptě. Už tehdy lidé oceňovali její nesmírné účinky pro zdraví a přidávali ji faraonům do jejich posmrtné výbavy. Na pohled připomínají hlízky větší seschlý lískový oříšek. Vrchní část rostliny má vzhled kvetoucí vysoké trávy. Chufa je dokonce považována i za plevel kvůli své agresivní rozpínavosti.

Vysoký obsah vlákniny

Šáchor je obrovskou zásobárnou vlákniny, která dokáže udržet trávící systém v perfektní kondici. Konzumace vlákniny pomůže předejít problémům se zácpou a napomůže pravidelnému vyprazdňování.

Umí nahradit mléko

Je ideální a zdravé. Díky vysokému obsahu vitaminů E a C může mléko z tygřích ořechů pomoci při problémech s vysokým krevním tlakem a cholesterolem. Je lehce stravitelné a navíc může být vhodnou alternativou kravského mléka pro ty, co mají intoleranci na laktózu či alergii.

Víc hořčíku než banán

Hořčík a draslík jsou pro tělo velmi důležité. Pouhých 100 gramů tygřích ořechů vám dodá až 17 % doporučeného denního příjmu hořčíku. A co se týče draslíku, pokud sníte 25 ořechů, dostanete do sebe až 139 miligramů tohoto vitaminu, což jednoznačně převáží jeho obsah, který je v banánech.

Přírodní protein

Chufa obsahuje hodně přírodního proteinu, který je důležitý pro zlepšení funkcí kardiovaskulárního systému, regulace správné buněčné aktivity a snížení rizika vzniku rakoviny. Navíc bílkoviny jsou důležité pro ty, kteří chtěji hubnout. Více o tomto tématu jsme psali zde.

Místo ořechů

Hlízy chufy můžete jíst prakticky jako oříšky pro její nasládlou chuť. Plody můžete také rozmačkat a zamíchat místo müsli do jogurtu, suché se namáčejí, lisují se na panenský olej nebo slouží jako základ pro přípravu výživného nápoje. Ten lze koupit již předpřipravený v práškovém stavu.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47