Jak udržet své oči v dobrém stavu. Kdy už je nutné navštívit lékaře?

 Zdraví 
01. února 2018 08:31 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
I na první pohled zdravé oko může mít problém Shutterstock
Oči máme sice dvě, ale na každém z nich záleží. Mnoho škody si můžeme způsobit sami. Přinášíme důležité informace, jak své oči chránit a při kterých potížích okamžitě navštívit lékaře.

Mnoho informací přijímáme pomocí očí. Víme, jak těžký život vedou lidé slepí. Přesto mnozí hazardujeme se zdravím a k očím se chováme špatně. Pokusíme se proto zmapovat základní rizika, kterým byste se měli během života vyhnout, abyste si nezpůsobili větší komplikace.

Dětský věk

Je velmi důležité, aby lékaři dobře kontrolovali stav očí už u malých dětí. Jestliže má totiž dítě třeba dioptrickou vadu, o které se neví, může docházet k špatnému vývoji daného oka, což vede k trvalým následkům. Podobně se někdy objeví i různé vrozené oční vady, které, pokud budou neodhaleny, způsobí další potíže.

Čím ničíme svůj zrak

Oči si ničíme špatnou životosprávou, kouřením, pobytem v prostředí plném chemických výparů či prachu. Kromě toho hrozí celý život úrazy očí. Zejména při práci s různými nástroji, křovinořezy a bruskami. Drobné úlomky, které odletují, se mohou zabodnout do oka a způsobit naprostou zkázu oka. Proto je velmi důležité nosit ochranné brýle. Zrak si ovšem ničíme i zanedbáním preventivních prohlídek, kdy může dojít k rozvoji například zeleného zákalu, který způsobuje nevratné změny v oku a může vést ke slepotě.

Cukrovkáři musejí být na pozoru

Velkým problémem a komplikací je vždy cukrovka. Vzhledem k tomu, že nemoc sice nebolí, ale zvýšená hladina cukru poškozuje krevní vlásečnice, dochází k degenerativním změnám na sítnici. V pozdějších stádiích nemoci může dojít i k odchlípení sítnice, kdy je nutná operace. Lidé trpící cukrovkou by proto měli dbát o stabilizování hladiny cukru v krvi i s ohledem na stav svých očí a samozřejmě i s ohledem na stav dalších orgánů. Inspiraci mohou najít třeba v článku zde.

Kdy navštívit očního lékaře

Už dítě má mít kontrolováno zrak při všech preventivních prohlídkách. Podobně je tomu i u dospělých osob. Doporučuje se po 45. roce života chodit pravidelně každé dva roky na prohlídku k očnímu lékaři, který udělá základní vyšetření, překontroluje oční tlak a vyšetří stav sítnice. Tato prevence umožňuje odhalit případné změny a zachránit pacientům zrak.

Okamžitě byste měli navštívit lékaře ve chvíli, kdy se vám zrak skokově zhorší. V takovém případě jděte k lékaři okamžitě. Jestliže je u něho dlouhá objednací doba, snažte se najít jiného, případně se nechte hospitalizovat na očním oddělení. Skokové zhoršení zraku a nečekané změny vidění totiž signalizují závažnější problém a jeho neřešením byste si mohli způsobit velké škody, které nebude možné už napravit.

Co současná medicína dokáže

Současná medicína umí provádět dioptrické korekce formou laserových operací či pomocí výměny čočky. Zvládá běžně šedé zákaly, zastaví rozvoj zeleného zákalu a umí dělat kouzla i s odchlípnutou sítnicí. Existují dokonce metody, které navracejí základní vidění i pacientům, kteří by jinak neviděli. Ať už pomocí očních implantátů, které umožňují prostup světelných paprsků přes původně zcela zničené oko na jinak zdravou sítnici, nebo provedením náhrady části sítnice za elektronický obvod, který stimuluje oční nerv a dodává tak do mozku alespoň základní informace, které pacientům umožňují orientaci v prostoru. Prevence je ale vždy jednodušší a pro pacienta výhodnější.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008