Neštovicové večírky mohou být pro děti velmi nebezpečné. Co radí lékaři?

 Děti 
28. ledna 2018 14:35 / Kateřina Kofroňová
  6
📷
4 fotografie v galerii
Někteří rodiče nechávají infikovat své děti záměrně Shutterstock
Pokud se na podobnou party chystáte, dopředu zvažte, jestli je to opravdu dobrý nápad. Plané neštovice by měl opravdu každý člověk prodělat nejlépe v dětství, ale proti tzv. neštovicovým večírkům lékaři důrazně varují.

Určitě jste o tom slyšeli buď na internetu, nebo ve školce vašich dětí. Jakmile se u jednoho dítěte objeví plané neštovice, někteří rodiče se mohou přetrhnout, aby své dítě dostali na tzv. neštovicový večírek.

Děti snášejí neštovice lépe

Je prokázáno, že dětem nepůsobí plané neštovice takové komplikace jako dospělému člověku. I průběh onemocnění je většinou mnohem mírnější a některé děti kromě svědění nepociťují žádné zvláštní příznaky či omezení. To ovšem platí pouze v případě, že se nakazí v době, kdy neprodělávají jiné onemocnění.

Neštovice na objednávku

Sešlost, kdy rodiče nemocného dítěte pozvou ostatní rodiče s dětmi, kteří si následně hromadně hrají za účelem nakazit se, se jmenuje neštovicový večírek. Rodiče na něm záměrně své dítě vystaví infekčnímu onemocnění a doufají, že se dítě nakazí. To vše proto, aby jejich dítě prodělalo plané neštovice v dětském věku.

Lékaři radí: neúčastnit se

Největším problémem neštovicových večírků, které pořádají matky po celé republice, je vysoká koncentrace dětí na jednom místě. Děti si totiž nepředají pouze plané neštovice, ale mohou od sebe navzájem chytit i rýmu, kašel, počínající anginu, chřipku a jiná infekční onemocnění. Jak poznáte například pátou a šestou nemoc se dočtete v tomto článku.

Dítě, které se planými neštovicemi nakazí v době, kdy se potýká s jinou nemocí, jež oslabuje jeho imunitu, může průběh onemocnění snášet mnohem hůř. Děti s oslabenou imunitou pak může kromě kožních projevů potkat i zápal plic či zánět mozkových blan. Takový večírek pak může pro dítě výjimečně končit i fatálně a komplikace planých neštovic mohou být pro dítě smrtelné.

Pediatři radí očkovat

Podle dětských lékařů by měli rodiče nechat nákaze přirozený průběh a děti záměrně neinfikovat. Zasáhnout by měli až ve chvíli, kdy se dítě přirozenou cestou (například ve školce, škole, hřišti či kroužku) nenakazí ani během prvních let základní školy.

Pokud tedy dítě neonemocní planými neštovicemi zhruba do deseti let, radí lékaři pro jistotu děti naočkovat, protože průběh nemoci v dospělosti může být skutečně velmi komplikovaný.

A co vy? Absolvovali jste podobný večírek, případně účastnili byste se takového večírku? Vaše názory nás zajímají.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod