Nechte občas své děti, ať se nudí. Bude tak mnohem samostatnější

 Děti 
18. července 2018 08:06 / Šárka Sokolská
  1
📷
5 fotografií v galerii
Nevyčítejte si, že necháte občas své dítě se nudit Shutterstock
Nechte občas své děti nudit se. Opravdu. Takovou radu byste asi nečekali, ale věřte, že tímto svému dítěti jenom pomůžete. Nuda totiž děti učí rozhodovat se a podporuje v nich kreativitu.

V dnešní době se někdy rodiče až přehnaně snaží o to všemožně zabavit své dítě, ať už hrou, televizí nebo nějakou jinou činností. A přitom si neuvědomují, že neustálá snaha ho nějak zabavit mu naopak škodí. Jak je to možné?

Nesamostatný jedinec

Je to jednoduché. Pokud budete dítěti neustále podsouvat nějakou zábavu a dělat jim řízený program, budou vyrůstat v očekávání toho, že je vždy někdo zabaví, a také, že jim vždy někdo bude říkat, co mají dělat. A věřte, že v dospívání, a pak i později s tím může mít velké problémy.

Nuda s velkým N

Dítě, které od mala nemělo možnost samo zatočit s nudou, pak v dospívání snadno propadne té velké, opravdové nudě s velkým N. Z jedné studie dokonce vyplynulo, že dospívající, kteří se nudí, začnou spíš kouřit, pít alkohol nebo brát drogy. A rovněž je dokázáno, že tito lidé pak velmi často sahají po nezdravých jídlech.

Jen ho nechte, ať se nudí

Proto, pokud někdy necháváte dítě nudit se, nemějte pocit viny. Ve skutečnosti je to pro dobro všech. Dovolte dítěti si uvědomit, že vytváření vlastní zábavy chce čas, prostor a také mu dejte prostor dělat tak trochu i nepořádek. A když už se opravdu hodně nudí, tak mu dopřejte k hraní všechny obyčejné věci v domácnosti, samozřejmě bezpečné.

Můžou to být deky, ale i obyčejná krabice, koš na prádlo, kolíčky či bublifuk, který je výbornou pomůckou v logopedii. O tomto tématu jsme více psali zde. Budete překvapeni, jakou hru si budou schopni za chvíli vymyslet. Tím se rozvíjí i jejich fantazie, tvořivost, zvídavost, trénují si tím soustředění, a hlavně jejich vlastní hra je bude mnohem více bavit.

Budujete důvěru

Tím, že dítěti poskytnete dostatek prostoru pro vymýšlení vlastní hry, rozvíjíte v něm důvěru v sebe samo, ale také ve vás a v to, že dokážete nechat dítě samotné s jeho hrou, aktivitou a věříte mu, že se smysluplně zabaví.

Udělejte si seznam

Udělejte s dítětem, které už na to má věk, seznam věcí, které ho baví. Ať na něm klidně stojí jízda na kole, kreslení, pomáhání při smažení palačinek, převlékání panenek – cokoli. A až za vámi příště přijde se slovy: „Já se nudííím!“, vytáhněte seznam a nechte na něm, zda si z toho něco vybere a nebo si nakonec vymyslí úplně jinou činnost. Zodpovědnost za jeho nudu tak necháte na něm, ale přitom mu ukážete světlo na konci tunelu.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008