Toužíte po krásně opálené kůži? Jezte tyto potraviny

 Krása 
15. července 2018 14:11 / Martina Langová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Čerstvé ovoce i zelenina napomohou k bronzové kůži Shutterstock
Chcete-li se teď v létě pěkně opálit, pak velmi záleží na tom, co jíte. Některé potraviny vám mohou pomoci ke krásně hnědé pokožce. A navíc vás budou i chránit před negativním vlivem slunečních paprsků.

Sluneční paprsky nejsou zase až tak velkou hrozbou, jak se nám všichni snaží namluvit. Naopak – mají zásadní vliv na tvorbu vitaminu D, kterého dnes máme opravdový nedostatek. Přesto bychom to s opalováním přehánět neměli a alespoň částečná ochrana je tedy žádoucí. Zapomeňte na konvenční opalovací krémy, poradíme vám lepší cestu.

Správná strava

Vhodný na opalovací sezonu je rozhodně beta-karoten. Tedy provitamin vitaminu A. Opalování pomáhá, chrání tělo před slunečním zářením a dobrá zpráva – předávkování jím téměř nehrozí. Existuje jen hranice bezpečnosti, což je kolem 100 – 200 mg za den. To je vlastně hromada betakarotenových tobolek nebo obrovská kupa mrkve.

Předpokládám, že ani jedno nemáte chuť do sebe ládovat. A kde dál tedy betakaroten najdeme? Nejlepší je mrkev, meruňky, broskve, nektarinky, špenát, brokolice, kapusta nebo hrášek. Betakaroten je ve žlutooranžovém ovoci a tmavě zelené zelenině. Ideálně bychom ale měli betakaroten jíst společně s tukem. Jde totiž o vitamin v tucích rozpustný. Ovoce a zeleninu tedy můžeme kombinovat s olejem, šlehačkou, máslem…

Vyladěný jídelníček

Jen samotný betakaroten nás však nespasí. Pokud chceme mít kůži krásně opálenou, pak je potřeba dopřát si i další potraviny, které se o zdravé opálení postarají. Jednou z takových potravin je čokoláda. Řeč je pochopitelně o kvalitní hořké čokoládě. Obsahuje totiž flavonoidy, které pomáhají kůži udržovat hydratovanou a okysličenou. Rovněž podporují její obranyschopnost a opálení urychlí.

Dopřejte si i ovesné vločky nebo celozrnné pečivo. Obojí obsahuje vitamin B a měď. Tato dvojice společně napomáhá tvorbě pigmentu v kůži. Zelený čaj zase pomůže zpomalit proces stárnutí kůže vlivem UV záření a pokožku obnovuje a udržuje mladou.

První pomoc při spálení

Jestli se přece jen stalo a se sluněním jste to přehnali, nezoufejte. A věřte radám našich babiček. Ty říkají, že naprosto nejlepší je čistý bílý jogurt nebo tvaroh. Obojí totiž dokáže z postižených míst odebrat horkost, což je třeba. Ideální je i koupel s příměsí mléka, podmáslí nebo jogurtu.

Přisypat do koupele si můžete i ovesné vločky nebo otruby, které jsou pro kůži balzámem. Skvělá na spálenou pokožku je i aloe vera. Ideálně šťáva z čerstvé rostlinky. Nebo můžete vyzkoušet i obklad z čerstvě nakrájené okurky. A pokud k tomu přidáte krém s výtažkem měsíčku nebo zinkový či vápníkový, pak rozhodně nic nepokazíte. Pomoci vám může i rostlina, která umí pečovat o vysušenou pleť.

Domácí opalovací krém

  • 2 šálky vody
  • 6 lžic sušených listů zeleného čaje
  • 2 lžíce sušených listů květů lípy
  • 6 lžic sezamového oleje
  • 6 lžic avokádového oleje
  • 1 hrnek lanolinu
  • 10 kapek esenciálního oleje heřmánku
  • 10 kapek esenciálního oleje skořice

Ze zeleného čaje, lípy a vody uvařte silný čaj. Nechejte vychladnout a pak přeceďte. Zbývající přísady dejte do mixéru a přidejte půl šálku čaje. Směs mixujte při nízké rychlosti cca 1 - 2 minuty. Při mixování postupně přidávejte druhou polovinu čaje. Nalijte do čisté, sterilní nádoby a skladujte mimo dosah tepla a světla. Natírejte dle potřeby.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47