Líbání je prospěšné víc, než si myslíte. Proti čemu nás chrání?

 Zdraví 
14. července 2018 16:13 / Martina Langová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Polibek je zdraví prospěšný akt Shutterstock
Dalo by se říci, že v jediném polibku je ukryta doslova celá lékárna. A kdyby nám lékaři mohli nabídnout něco místo léků, pak by to bylo právě líbání. Je pro nás zdravé, dělá nám dobře a navíc je zadarmo. Co si přát víc?

Pravěké polibky

Už pravěký muž věděl, co je pro jeho ženskou polovičku nejlepší. I když tehdy ještě nešlo o žádný vášnivý akt ve smyslu slova, jak jej známe dnes, přesto se už dá o počátcích líbání hovořit. Pravěký muž svou ženu olizoval a byla to jakási předehra následného milostného aktu. Svým způsobem šlo o to partnerku ochutnat a zjistit, jestli se mu to s ní bude líbit.

Projev lásky

V dnešní době se naštěstí nemusíme mezi sebou olizovat jako pralidé, ale polibek vnímáme jako velmi intimní záležitost mezi dvěma jedinci. Zjednodušeně řečeno, jde o projev náklonnosti a lásky, tedy těch nejněžnějších citů. Krásné pocity v nás probouzí proto, že nám připomíná chvíle, kdy jsme jako kojenci sáli mateřské mléko. Alespoň takhle to vidí experti, kteří se líbáním podrobněji zabývali. Ale ať už je to jakkoliv, zcela jistě má líbání velké zdravotní přínosy.

Lék pro srdce

V lásce hraje hlavní roli srdce. A tudíž i polibek je tomuto orgánu nadmíru prospěšný. Polibek z lásky většinou popožene srdce k rychlejšímu běhu. Ve chvíli, kdy se líbáme, vyskočí až na hodnoty kolem 110 tepů za minutu. K tomu se i zvýší počet a objem nádechů plic. A to je podobné, jako kdybychom si zacvičili, rychle šli nebo vyběhli schody. Takže polibek pomáhá při léčbě vysokého krevního tlaku, rozšiřují se při něm cévy a rozproudí krev v celém těle. Mimo jiné i v mozku, čímž polibek můžeme bez obav nazvat prevencí demence. Navíc se při polibku do těla vyplaví tolik hormonu štěstí, jako kdybychom si dopřáli pořádný kus čokolády, takže bojuje i s chutí na sladké. Čímž nám pomůže hubnout.

Zbaví stresu

Během líbání se v našem těle rozhostí klid, vyplaví se hormony štěstí a i nervozita rázem mizí. Z toho důvodu je polibek z lásky lepší než prášky na uklidnění. Navíc – oproti lékům – nemá žádné vedlejší účinky, a i kdybychom se na líbání stali závislými, nebude to ničemu vadit.

Ideální délka polibku

Ovšem aby polibek léčil, nemůžeme jej v žádném případě odbýt. Léčebný polibek by v žádném případě neměl být kratší než dvanáct vteřin. V takovém případě by nefungoval. Ideální čas pro „zdravotní líbání“ je jedna až tři minuty. Ovšem není polibek jako polibek. Pokud jej odbudete, nečekejte žádné zdravotní přínosy. Polibek musí být láskyplný a vášnivý. Takový polibek je dokonce schopen naše tělo dostat do podobného stavu, do jakého jsme schopni se dostat jen při meditaci.

Prostředek proti vráskám

A zbystřit by měly také dámy. Líbání je totiž mnohem účinnější než drahé krémy proti vráskám. Při líbání zapojujeme do akce víc než třicet obličejových svalů, prokrvíme a napneme při něm pokožku obličeje, což vyhlazuje vrásky.

Místo dentální hygieny

Líbání by jistě doporučili i dentisté. Jediný polibek má podobný efekt jako pravidelné žvýkání žvýkačky – tedy podporuje tvorbu slin. A právě dostatek slin obsahujících vápník a fosfor bojuje účinně proti vzniku zubního kazu a parodontóze a omezuje vznik plaku. Navíc výměna slin je i skvělou prevencí proti oparům. Při líbání se do těla navíc vyplavují hormony, které mají schopnost tlumit obecně všechny bolesti. Jeden polibek údajně vydá za jednu dávku morfia. Takže pomůže i při bolestech zubů.

Očkování zdarma

Navíc výměna slin při líbání je jakousi přírodní metodou očkování. V ústech má každý z nás skoro tři stovky bakterií – neškodných i těch, které mohou pěkně pozlobit. Při líbání si tyto bakterie s partnerem vyměníme a tělo na ně reaguje tím, že si na ně vyrobí protilátky a přirozená antibiotika, která pak má v zásobě pro případ infekcí. Líbání je tedy skvělým posílením naší imunity a rozšíří spektrum protilátek.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve