Potřebujete se zbavit chuti na cigaretu? Zkuste osvědčenou rostlinu

 Zdraví 
13. července 2018 08:35 / Jan Novák
  0
📷
4 fotografie v galerii
Kuřáci by měli pomalu rozkousat kořen puškvorce nasekaný na malé kousky Shutterstock
Puškvorec obecný je rostlina, která se vyskytuje v rybnících, jezerech, kalužích a na březích stojatých vod. Věděli jste ale o jeho léčivých účincích?

Naše babičky používaly puškvorec jako prostředek k odvykání kouření. Silným kuřákům, kteří v sobě nenašli sílu s kouřením přestat, radily nasekat kořeny puškvorce na malé kousky, pomalu je rozkousat, ale nepolykat.

Tradovalo se, že hořká kořeněná chuť této byliny zažene u kuřáka chuť na cigaretu. Ba co víc, cigareta prý přestane kuřákovi úplně chutnat! Nicméně léčivých účinků má puškvorec lékařský mnohem více.

Oddenek puškvorce má posilující moc, a proto se používá při všeobecné slabosti trávicích orgánů, při nadýmání žaludku a střev, ale i při kolikách a kolikových záchvatech.

Velmi dobře pomáhá i při onemocnění žláz a dně. Přispívá i k ohřátí a odhlenění žaludku a střev. Lze ho též doporučit při lenivosti střev a poruchách výměny látkové, jakož i při chudokrevnosti a vodnatelnosti.

Puškvorec odstraňuje také nechutenství, pomáhá při poškození ledvin a je dobrým prostředkem na pročištění celého těla.

Pokud častěji potřeme zavřená víčka očí čerstvou šťávou z kořene puškvorce, slabé oči se posilní. Šťávu necháme působit několik minut a pak ji smyjeme studenou vodou.

Kořen puškvorce najdeme na březích stojatých vod. Je silný zhruba jako palec a dlouhý až jeden metr. Čerstvý má kořenitou chuť, v suchém stavu je příchuť mírnější. Sušíme ho pomalu přírodním nebo umělým teplem. Teplota při sušení nesmí přesáhnout 35 stupňů Celsia.

Ze sušeného puškvorce děláme nejčastěji čaj nebo tinkturu, která nám poslouží při poruchách trávení.

Čaj z oddenku puškvorce se připravuje jen studenou cestou. Jedna zarovnaná čajová lžička kořene se na noc zaleje 1/4 litrem vody. Ráno se trochu zahřeje a scedí. Před používáním se čaj ohřeje ve vodní lázni.

Léčivou tinkturu z puškvorce si připravíme tak, že pět gramů drobně řezaného sušeného oddenku naložíme do půl litru kvalitního alkoholu, třeba vodky. Potom necháme týden louhovat na tmavém místě, opatrně slijeme a užíváme dvakrát denně 20 až 25 kapek. O jiném přírodním léčivu jsme psali například zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47