Zkuste přírodní lék na úzkost, strach i depresi! Výborně zabírá i na další neduhy

 Zdraví 
02. října 2017 10:05 / Jitka Jahodová
  1
📷
6 fotografií v galerii
Pro léčivé účely se sbírají kořeny kozlíku, nejlépe na podzim od října do listopadu Shutterstock
Sezóna sběru léčivých bylin se sice pomalu chýlí ke konci, ale stále je možnost se v přírodě poohlédnout po několika možnostech, jak doplnit naší domácí lékárnu. Jednou z nich je i kozlík lékařský, léčivá rostlina známá svými blahodárnými účinky na nervový systém.

Kozlík lékařský je rostlina známá od středověku a již od pradávna se nejrůznějším způsobem upravuje a užívá. Příznivě ovlivňuje kvalitu spánku, pomáhá při bolestech hlavy a kloubů i při menstruačních křečích.

Kde sbírat

Kozlík lékařský se vyskytuje v Evropě a západní Asii. Dorůstá až do výšky 1,5 metru. V České republice se vyskytuje poměrně hojně zejména v nižších polohách. Kozlík je vlhkomilná rostlina a libuje si na vápenatých půdách. Roste v okolí potoků, na vlhčích loukách či svazích. Kvést začíná obvykle v květnu nebo červnu. Pro léčebné účely se nejčastěji sbírá podzemní část rostliny, a to v období léta až do září či října.

Jak ho upravit

Po sklizni je třeba kořen umýt ve studené vodě a jemně osušit. Následně se suší v tmavých a dobře větraných prostorách, případně můžete použít sušičku na ovoce a byliny. Sušíme při teplotě do 30 stupňů C. Kvůli velmi silnému aroma není vhodné kozlík skladovat s dalšími rostlinami.

Ovlivňuje nervový systém

  • Kozlík lékařský představuje v první řadě velkou pomoc pro naše nervy
  • Působí uklidňujícím způsobem, pomáhá při nespavosti, usnadňuje usínání, a také prohlubuje a prodlužuje spánek
  • Účinně odstraňuje pocity strachu a úzkosti
  • Bojuje proti depresím, neurózám a vyčerpání
  • Je nápomocný při hysterických stavech
  • Uvolňuje svalové napětí
  • Zklidňuje bušení srdce.
  • Má analgetické účinky
  • Kozlík se doporučuje vyzkoušet při bolestech kloubů, svalů i hlavy a při migrénách
  • Vhodný během klimakteria

Vyzkoušejte uklidňující čaj

Při pocitech napětí a stresu či při problémech se spánkem je přímo ideální si uvařit kozlíkový čaj.

Jak na to

Na přípravu čaje se používá sušený kořen. Jednu čajovou lžičku sušeného kořene zalijte horkou vodou a nechte louhovat okolo 15 minut. Čaj si dopřejte dvakrát až třikrát denně. Vyzkoušet můžete i kombinaci s levandulí či meduňkou. Čaj z kozlíku se užívá spíše příležitostně a omezenou dobu. Po třech dnech užívání je vhodná třídenní pauza.

Připravte si tinkturu

Velmi známým produktem, který se z kozlíku lékařského vyrábí, jsou kapky. Ty jsou účinné při mnohých zmíněných potížích. Připravit si je můžete i doma.

Jak na to

Budete potřebovat sušený kořen rostliny a přibližně 60procentní líh. Tyto ingredience smíchejte v poměru 1: 6, tedy jeden díl byliny na 6 dílů alkoholu.

Směs vložte do dobře uzavíratelné láhve a odložte na tmavé místo. Při pokojové teplotě nechte odpočívat minimálně jeden týden. Tinktura je velmi účinným bojovníkem proti nespavosti. Dopřejte si jednu čajovou lžičku asi hodinu před spánkem.

Zajímavostí je, že kozlík svým charakteristickým pachem přitahuje kočky. Zkuste si potřít kapkami ruce a pohladit vaši kočičku. Nestačíte se divit, jaké divadlo vám předvede.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod