Strašák jménem kardiomyopatie. O nebezpečné nemoci srdce je dobré vědět podrobnosti

 Zdraví 
26. dubna 2021 07:46 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
V některých případech je prostor i pro chirurgy Pixabay
Diagnóza, kterou málokdo uslyší rád. Přesto je dobré o nemoci vědět a být pod kvalitním lékařským dohledem. Nejde jen o zdraví, ale doslova o život.

Kardiomyopatie může být dilatační, hypertrofická či restriktivní. Jde o onemocnění srdce, které člověka ohrožuje na životě.

Příznaky

Největším problémem je, že mnoho nemocných dlouho žádné příznaky nemá. Prvním příznakem může být v některých případech i smrt. Dokonce ani různá vyšetření v podobě zátěžových EKG a jiná vyšetření, a to včetně rentgenu, nemusí ukazovat na problém. Dobrým způsobem, jak zjistit potíže, je použití echokardiografie. Jde o složité ultrazvukové vyšetření srdce, které vyžaduje speciální zařízení, a lékaře s vysokou úrovní znalostí a zkušeností. Jde o to, že dochází ke změnám na srdci. Často srdce zvětšuje svůj objem, čímž kompenzuje ztrátu funkčnosti. Bohužel toto zvětšování objemu dokáže funkčnost kompenzovat jen částečně a pak naopak vede k rozvoji dalších rizik onemocnění. Někdy se ale onemocnění začne přece projevovat. Typickými příznaky může být dušnost, bolest na hrudi v podobě tupé a svíravé bolesti, případně dokonce náhlá ztráta vědomí při zahájení fyzické námahy, které se odborně říká synkopa. Ke ztrátě vědomí může dojít i kvůli fibrilaci síní.

Léčba

Toto onemocnění je dobrou ukázkou toho, jak důležité je chodit pravidelně na různé lékařské prohlídky a zajímat se o svůj zdravotní stav. Kardiomyopatie může být dědičná, ale může k ní docházet i vlivem působení virových a jiných onemocnění. U osob, které mají podobnou diagnózu v rodině, by měly být prohlídky a sledování samozřejmostí. Ostatní by měli absolvovat alespoň občas potřebné vyšetření. Léčba zahrnuje farmaka, ale i různé zákroky, které dávají šanci srdci fungovat. Někdy se používají i kardiostimulátory a defibrilátory. V některých případech není prognóza dobrá, ale jindy zase nic nebrání tomu, aby se nemocný dožil průměrného věku. Lidé se někdy ptají i po tom, jak si mohou pomoci sami. Někdy se uvádí, že nemají sportovat a dostávat se do vysoké zátěže. To je jistě pravda, ale neznamená to, že by měl člověk sedět doma. Přiměřená zátěž, která nepřekračuje určité hodnoty, může být naopak prospěšná. Důležitá je racionální strava a omezení příjmu soli, čímž se snižuje krevní tlak, který onemocnění často doprovází. Můžete využít i další doporučení proti vysokému krevnímu tlaku. Některá najdete třeba zde.

Prevence a další informace

Jednoznačná prevence bohužel neexistuje. Člověk nemůže ovlivnit geny, které zdědil po předcích. Nemůže ani určit, které vnitřní orgány probíhající virová infekce poškodí. Jako nezbytné je proto naslouchání svému tělu. Někdy totiž lidé sice vnímají problém, ale mávnou nad ním rukou. Typicky se to může stát u projevů dušnosti, které nemocný mylně přičítá třeba kouření či jen vyššímu věku. Ačkoliv může mít pravdu, je dobré vše lékařsky ověřit. Důležité také je se nevyhýbat preventivním prohlídkám a při diagnostikování nemoci přísně dodržovat lékařem doporučená opatření.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47