Nenápadné příznaky oslabené imunity. Týkat se mohou i vás, naučte se je rozpoznat včas

 Zdraví 
24. dubna 2021 11:12 / Zuzana Procházková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Příznaky oslabeného imunitního systému nepřehlížejte Depositphotos
Trpíte únavou, jste často nachlazení a do toho se vám na kůži objevil ekzém? Pravděpodobně máte sníženou imunitu a vaše tělo volá o pomoc. Imunitní systém je jako ochranná vesta, která naše tělo chrání před viry, bakteriemi a parazity. Jak včas rozpoznat, že máte oslabenou obranyschopnost?

O imunitním systému se říká, že je to ten nejlepší možný lékař. Pokud máme silnou obranyschopnost, tak jsme více odolní vůči různým onemocněním. A v případě, že už nějakou rýmu nebo kašel dostaneme, naše tělo si s tím velmi rychle poradí. V opačném případě nás může i běžné nachlazení pořádně potrápit dva týdny.

Skryté příznaky oslabené imunity

Skutečnost, že je váš imunitní systém oslabený, můžete rozpoznat podle nejčastějších příznaků. Pokud některý příznak přešel do dlouhodobé chronické fáze, je skutečně nejvyšší čas se na posílení imunity zaměřit.

1. Nachlazení
Rýma a kašel není od sychravého podzimu do ranních mrazíků na jaře nic neobvyklého. Zkuste se však zamyslet, jak často nachlazením trpíte a jaký má u vás průběh. Pokud onemocníte jednou do roka a nachlazení rychle odezní, aniž byste museli jít k doktorovi, nemusí to značit, že máte oslabenou imunitu. Naopak, tělo se s tím rychle popralo, obranyschopnost funguje. Pokud ale máte pocit, že snad každou chvíli na vás něco leze, a když už rýmu dostanete, musíte k lékaři, je na místě posílit imunitní systém.

2. Afty, opary a ekzém
Pokud se vám často a opakovaně tvoří afty, opary nebo se vám na těle objevil ekzém, je s největší pravděpodobností narušena vaše imunita. Pozor si dejte také na to, že v souvislosti s nízkou obranyschopností se k tomu všemu můžou přidat také kvasinkové a plísňové infekce.

3. Zhoršená kvalita spánku
V případě, že se jen málokdy vyspíte kvalitně, že jste ráno svěží, anebo si na tuto situaci už vůbec nepamatujete, je jasné, že vaše tělo nefunguje tak, jak by mělo. Špatný spánek jde ruku v ruce s oslabenou imunitou. Tím je myšleno, že pokud málo spíte a jste unavení, klesá tak počet buněk zvaných makrofágy, které jsou stavebním prvkem imunity.

4. Špatně se hojící rány a modřiny
Jedním z nejčastějších projevů oslabené imunity je fakt, že se vám velmi špatně hojí rány, trvá to zkrátka dlouho, a také že se vám i po lehkých úrazech či upadnutí tvoří ihned modřiny. S velkou pravděpodobností váš oslabený imunitní systém není schopný adekvátně rychle regenerovat poškozené buňky.

5. Střevní problémy
Jistě jste někde slyšeli, že zdravé střevo je základem našeho celkového zdraví. Vyplývá to ze skutečnosti, že téměř 70 % imunitních buněk je umístěno v trávicím traktu. Pokud jste snědli něco špatného a tři dny vás bude bolet žaludek, neznamená to, že máte oslabenou imunitu. Jestliže vás ale často trápí nadýmání, bolesti žaludku, zácpa nebo průjem, tak to už signalizuje, že s vaším tělem je něco v nepořádku a je potřeba to řešit.

Tipy, jak posílit imunitu

Imunitu můžete posílit i vy samotní, a to zejména změnou stravy a životního stylu. V některých případech, kdy jsou obtíže již rozsáhlé, neotálejte a vyhledejte lékaře.

  • Pestrý jídelníček bohatý na zeleninu, ovoce, kvalitní tuky a bílkoviny.
  • Dostatečný přísun vlákniny.
  • Dostatečný přísun tekutin (vyjma slazených perlivých nápojů).
  • Přísun vitaminů a minerálů (zejména vitaminy C, D, E, a minerály zinek a selen).
  • Spánek alespoň 7,5 hodiny denně.
  • Omezit kouření, alkohol a fast foody.
  • Snížit stres a úzkost. Dále čtěte: Vysoký cholesterol lze snížit přírodní cestou bez užívání léků
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008