Pokud vám nefungují přípravky proti pocení, zřejmě je nepoužíváte správně

 Ostatní 
23. dubna 2021 09:18 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Pot sám o sobě nezapáchá, způsobují to rozkládající se bakterie Pixabay
Po kosmetice proti pocení saháme několikrát za den. Nicméně pokud ji používáte špatně, nikdy nebude fungovat tak, jak by měla.

Pocení je přirozený proces, který v lidském těle funguje jako důležitý termoregulační nástroj. Každý člověk se potí zcela přirozeně, ať je v klidu, nebo sportuje, ať je zdráv, nebo nemocen. Pocení ale může vyvolat také stres, strach nebo další silné emoce. Sám o sobě nijak nevoní, jeho typický zápach způsobují rozkládající se bakterie na povrchu kůže. Abychom tento zápach eliminovali, používáme deodoranty nebo antiperspiranty. Pokud vám ale nefungují, buď jste špatně vybrali, nebo je chyba v jejich nesprávném používání. Jak by to tedy mělo správně být?

Deodorant nebo antiperspirant

I když by se mohlo zdát, že jde o totožné výrobky, pak věřte, že nejsou. Každý má zcela jinou funkci. Deodorant nezabraňuje pocení, ale pouze potlačuje zápach. To antiperspirant naopak pomáhá pocení zabránit a navíc i voní. Jeho složky blokují výměšky apokrinních a ekrinních potních žláz.

Zatracované složky

Jsou lidé, kteří antiperspiranty nepoužívají kvůli jejich složení. Většina z nich totiž obsahuje hliníkové soli, o kterých se spekuluje jako o potenciálně škodlivé složce. Z hlediska přirozenosti není dobře tělu bránit, aby se přestalo potit. Jednak tím vylučuje řadu škodlivých látek z těla a v létě se tím ochlazuje. Na druhé straně se člověk nepotí pouze v podpaží, ale na řadě dalších míst. 

Když vám fleky nevadí

Pokud vám nevadí, že vám v létě budou pod pažemi prosakovat mokré fleky, pak sáhněte po deodorantech. Ty totiž tvorbu potu neomezují, ale zabraňují jeho zápachu. Navíc kvalitní deodoranty by neměly obsahovat žádné škodliviny. Nevýhodou je, že skvrny od potu se poměrně špatně odstraňují. Snažte se proto vybírat přípravky, které neobsahují tanin, které způsobuje žluté zabarvení. Pokud se vám přesto na oblečení objeví, zkuste je vyčistit pomocí triků, které jsme psali zde.

Na suchou kůži

Ať už používáte jeden či druhý výrobek, je potřeba jeho aplikaci provést ráno na čistou a suchou pokožku. Určitě se vyvarujte nanášení těchto přípravků na čerstvě oholenou pokožku. S tím vyčkejte alespoň 12 hodin, ideálně 24 hodin. Ideální je aplikovat přípravky také večer před spaním, kdy jsou potní žlázy méně aktivní. A přípravek se tudíž tak rychle neodplaví. Navíc má během toho, co spíme, možnost nerušeně působit. Kanálky se zúží, pocení se zmírní a postupně zastaví a účinek bude trvat celý další den. A nezapomeňte si je zabalit také s sebou do kabelky. Ochranu je totiž potřeba během dne obnovovat. 

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47