Přírodní léčiva, která má snad každý doma. Na co pomáhá řepa, brambory nebo třeba křen?

 Zdraví 
14. prosince 2019 09:29 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Někdy lze místo léků sáhnout po zdravých potravinách Depositphotos
Pokud vás trápí nachlazení, kašel, rýma či pálení žáhy nebo jste si způsobili nějakou drobnou ranku či odřeninu, nemusíte hned utíkat do lékárny pro nějaký lék. Mnohdy se stačí trochu porozhlédnout po kuchyni a zjistíte, že máte první pomoc doslova po ruce.

Možná to vůbec netušíte, ale snad v každé domácnosti se nějaké to přírodní léčivo vždycky najde. Pomůže vám nejen cibule či česnek, ale i švestky, chilli nebo lněná semínka. Musíte jen vědět, co na který neduh zabírá.

Cibule

Cibule patří již odedávna k oblíbeným prostředkům na nejrůznější zdravotní potíže. Kromě toho, že je velkou zásobárnou vitaminů a minerálů, obsahuje taky látku, která má silné antibakteriální a dezinfekční účinky (allicin). Její použití je tedy vhodné jak zevně, tak vnitřně.

Známá je především cibulová šťáva, kterou získáme nakrájením cibule a smícháním spolu s cukrem, nebo ještě lépe medem. Akutně se používá při onemocnění horních cest dýchacích, kašli, rýmě i angíně, ale také na nechutenství a zažívací potíže (které nesouvisí se žlučníkem a játry, ty naopak může dráždit), preventivně pak působí pozitivně na kardiovaskulární systém a posiluje imunitní systém.

Zevně je vhodná zejména jako první pomoc po štípnutí hmyzem (zmírňuje svědění a otok), ale také k léčbě plísňových onemocnění a bradavic. Známý je také její účinek na hojení ran a jizev (pozor, není ale vhodná na čerstvé krvácející rány).

Česnek

Stejně jako u cibule je za jeho léčivý efekt zodpovědná baktericidní látka allicin. Kromě bakterií hubí také plísně, viry a kvasinky. Obsahuje velké množství minerálů a stopových prvků (např. zinek, selen, jod, mangan a další) a je také bohatým zdrojem vitaminů (jako jsou vitamin A, C a vitaminy skupiny B). Jeho pozitivní vliv na zdraví byl ověřen řadou klinických studií.

Při pravidelném užívání snižuje hladinu cholesterolu a krevní tlak, podporuje obranyschopnost organismu a redukuje krevní srážlivost (pokud tedy užíváte léky na ředění krve, bude rozumné poradit se ohledně dlouhodobého užívání s vaším ošetřujícím lékařem). Dokonce má protizánětlivý a antiartritický efekt. O úpravě česneku, která vás postaví rychle na nohy, jsme psali zde.

Červená řepa

Obsahuje bílkovinu betain, která má silné protizánětlivé a protinádorové působení, barviva (betaxantin a betakyanin) jsou navíc účinnými antioxidanty. Společně významně chrání buňky proti rakovinnému bujení a mají blahodárný vliv na kardiovaskulární systém (chrání srdce a cévy a zlepšují jejich průchodnost i pružnost, průtok krve a normalizují krevní tlak).

Významný je také detoxikační efekt červené řepy – čistí krev, játra a střeva a pomáhá vylučovat toxické látky z těla (včetně alkoholu, doporučuje se tedy také po jeho nadměrné konzumaci). Kromě toho má vysoký obsah vlákniny, nízký obsah kalorií a pomáhá udržet stálou hladinu glukózy v krvi, je tedy vhodná pro jídelníček při hubnutí, ale také pro diabetiky. Podílí se také na zlepšení prokrvení mozku a stimulaci jeho činnosti, čímž zlepšuje paměť a rozumové schopnosti a brání rozvoji demence. Podporuje rovněž efektivnost fyzické výkonnosti tím, že snižuje spotřebu kyslíku ve svalu během námahy.

Zázvor

Zázvor se používá buď čerstvý (oddenek), nebo ve formě koření získaného z tohoto oddenku. Často se používá zejména při nachlazení, rýmě nebo kašli, ale také proti nadýmání, nevolnosti a při pocitech na zvracení (a to i těhotenských nebo cestovních).

Za jeho výraznou štiplavou chuť i léčebné účinky mohou jednak éterické oleje a zázvorová silice, ale také látka, která je složením podobná kapsaicinu v chilli, gingerol.

Zázvor ve všech svých podobách působí pozitivně na lidské zdraví. Jednoduchou přípravou čaje spolu s medem a citronem uklidníte jak rozbouřený žaludek, tak prohřejete tělo při chřipce, obklady vám pomohou uvolňovat hleny a koupel zase protáhne nosní dutiny. V neposlední řadě je zázvor vyhlášeným afrodiziakem.

Aloe vera

Tato dužnatá sukulentní rostlinka se dnes běžně pěstuje i v domácích podmínkách. Kromě velkého množství vitaminů (např. vitamin C, E, vitaminy skupiny B, kyselina listová a nikotinová, betakaroten a jiné), minerálů a stopových prvků (především zinek, vápník, hořčík, mangan, fosfor, chrom a draslík) obsahuje také významné aminokyseliny, enzymy a další látky (jako např. saponiny, antrachinony a lignin), které jsou zodpovědné za široké spektrum jejího využití jak zevně, tak vnitřně. Léčivé produkty z aloe jsou známé už po staletí, v dnešní době je ale jejich použití obzvlášť významné při boji s moderními, tzv. civilizačními chorobami, které jsou obtížně léčitelné.

Mezi nejčastěji uváděné účinky patří detoxikační a antioxidační efekt, vliv na posílení obranyschopnosti organismu, podpora činnosti střev a vylučování, baktericidní, antimykotické a antivirové působení, mírnění bolesti a zánětu, adaptogenní účinek (tedy schopnost snášet psychickou a fyzickou zátěž), zevně se pak výborně hodí pro hojení drobných ran, popálenin, hemoroidů nebo třeba akné, ekzémů, bradavic a oparů.

Křen

Mezi další „léky" v kuchyni patří bezesporu také křen. Obsahuje velké množství vitaminů a téměř neuvěřitelné spektrum minerálních látek. Má antibiotický a antivirový účinek a také významně posiluje obranyschopnost organismu, hodí se tedy výborně jako doplněk léčby při nachlazení, chřipce, zánětu mandlí a angíně (spolu s antibiotiky), účinně odhleňuje a pomáhá při chrapotu.

Kromě toho se uvádí, že povzbuzuje činnost žláz s vnitřní sekrecí, podporuje detoxikaci jater a rozpouštění žlučových kamínků. Dále podporuje činnost střev, upravuje střevní mikroflóru a doporučuje se jako podpůrný prostředek po léčbě antibiotiky nebo při rekonvalescenci po dlouhodobé nemoci. Zevně se používá k obkladům pro rozproudění krve při bolestech kloubů nebo omrzlinách.

Švestky, fíky

Sušené ovoce obecně, švestky a fíky zvlášť, podporují činnost trávicího traktu a střev a zlepšují vyprazdňování. Jsou tak výborným prostředkem při zácpě v kterémkoliv věku bez jakéhokoliv omezení. Švestky obsahují velké množství sorbitolu, fíky jsou bohaté na vlákninu. Nejlepší efekt má toto sušené ovoce zalité vařící vodou, po několika hodinách se voda slije a může se vypít, ovoce se sní, nejlépe ráno před snídaní.

Dýňové a lněné semínko

Dýňová semínka obsahují velké množství omega-3 mastných kyselin. Podle zkušeností lidových léčitelů vyženou z těla cizopasníky, podporují dobrou náladu i kvalitní spánek. Doporučují se také při potížích s močovým měchýřem a ledvinami.

Lněné semínko si dokáže poradit s vysokým krevním tlakem i tzv. špatným cholesterolem, označovaným také jako LDL (díky obsahu omega-3-mastných kyselin a alfa-linolenové kyseliny), zlepšuje odolnost organismu vůči dlouhodobému stresu a pomáhá i při depresích, žaludečních vředech nebo se používá jako účinné projímadlo. Kojící maminky by jej také neměly vynechat, neboť podporuje tvorbu mléka.

Chilli

Chilli papričky (v mleté formě může být směs papriček také pod názvem cayennský pepř) mají díky obsahu alkaloidu kapsaicinu své nezastupitelné použití nejen v kuchyni, ale také v léčbě. Kapsaicin podporuje krevní cirkulaci, je tedy vhodný zevně k lepšímu prokrvení tkáně bolavých nebo namožených svalů a kloubů, při diabetických neuralgiích a léčbě pásového oparu, vnitřně pak podporuje produkci endorfinů a serotoninu, čímž zlepšuje náladu a tlumí deprese.

Chilli papričky podporují a urychlují metabolismus, navozují pocit sytosti a dlouhodobě snižují chuť na sladké a tučné jídlo, používají se proto s oblibou při redukci hmotnosti. Stimulují také sekreci žaludečních šťáv, a tím přispívají k lepšímu trávení. Přisuzuje se jim rovněž anestetické, protizánětlivé, antioxidační a protinádorové působení a vliv na normalizaci hladiny glukózy v krvi, snížení krevní srážlivosti (které by snad mohlo nahradit dokonce použití kyseliny acetylsalicylové) a krevního tlaku.

Jedlá soda

Použití jedlé sody je také celkem běžné, pokud nemáte nic jiného po ruce k neutralizaci žaludečních šťáv. Použít ji ale také můžete například k bělení zubů, zklidnění pokožky po popálení, požahání nebo poštípání (vytvořením „kašičky" s vodou), k výplachům úst při aftech nebo jako přídavek do čajů a vody při potížích s močovým měchýřem (zvyšuje pH moči a podporuje vylučování patogenních mikroorganismů způsobujících zánět).

Brambory

Kromě toho, že jsou oblíbenou potravinou a běžnou přílohou, je možné je také v případě potřeby použít jako zklidňující prostředek např. při pálení žáhy, nastrouhané na spálenou pokožku od sluníčka nebo jako podpůrný prostředek při zábalech, podporujících rozvolňování hlenů díky jejich výborné schopnosti držet teplo.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve