Barvíte si vlasy hennou? Pak pozor na její "chemické sestry"

 Krása 
13. prosince 2019 13:53 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Henna dokáže vykouzlit krásné měděné odstíny Depositphotos
Barvení vlasů hennou je trend, který si získává stále více žen. Nicméně pozor. Barvení hennou není rozhodně pro každého.

Henna je přírodní barvivo, které se získává sušením a drcením listů rostliny Lawsonia inermis (Henovník bílý). Pigmenty se váží na keratin ve vlasu, a tím mění jeho barvu do charakteristické měděné. Navíc nepoškozuje vlasy jako jiné chemické barvy. Takže pokud jste někdy obdivovali někoho, kdo měl nádherné lesklé vlasy do červena, dost možná to bylo díky henně. Bohužel, hennu si nemohou dovolit všichni. Proč?

Jen červená to může být

Celý problém spočívá právě v jejím původu. Tím, že je henna čistě přírodní, zapomeňte na to, že by vám někdy vytvořila na hlavě hnědou, černou, čokoládovou či dokonce platinovou blond. Správná přírodní henna barví vlasy jenom a vždy pouze do odstínů měděné. Všechny ostatní odstíny, které můžete koupit jako hennu, se získávají přísadami. Do henny se přidává indigo pro tmavší a studenější odstín nebo senna pro světlejší odstín s teple zlatavými odlesky. 

Pozor na falešné henny

Pokud toužíte po hnědých vlasech barvených hennou, pak počítejte s tím, že rozhodně nepůjde o čistě přírodní produkt. Řada z nich obsahuje ještě kovy či indigo, aby se dosáhlo i jiných odstínů než měděné. A velmi opatrní byste měli být také u levnějších produktů, které obsahují i chemické složky, a tím pádem už nejde o barvení hennou, jako přírodním produktem. Pokud toužíte po skutečně přírodním produktu, pak si můžete vyrobit vlastní barvu na vlasy z domácích surovin.

Jen pro nebarvené

Další nevýhodou henny je fakt, že se hodí pouze pro přírodní a nebarvené vlasy. Henna si totiž s chemickými barvami moc nerozumí. Výsledná barva může chytnout zelený nádech a nebo vám naopak nechytne vůbec. Nicméně barvu henny můžete ovlivnit i při samotné aplikaci. Čistou hennu nejlépe zalévejte horkou vodou, lépe se tak uvolňují barvicí pigmenty. Směs s indigem zalévejte maximálně vodou teplou, vysoké teploty totiž ničí barvicí pigmenty v indigu. Do směsi můžete přidat například kokosový nebo olivový olej, pro hydrataci vlasů. 

V prášku nebo kostce

Na trhu můžete pravou přírodní hennu koupit v prášku, nebo v podobě tuhé kostky, kterou rozpustíte ve vodní lázni. A vzniklou směs nanášíte na každý pramen zvlášť. Henna má výhodu v tom, že ji můžete nechat působit klidně i 4 hodiny, aniž by vám poškodila vlasové vlákno. Pokud toužíte po co nejohnivější červené, zabalte hlavu do plastové koupací čepice a ručníku a nechte hennu pracovat v teple. Pokud naopak chcete spíše hnědou, nechte hennu uschnout na volném vzduchu a klidně i přes noc.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve