Stolní, čerstvé nebo tradiční? Poradíme, jak poznat kvalitní máslo, které není rozmrazené

 Ostatní 
12. prosince 2019 19:58 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Ne každé máslo je opravdu čerstvé a kvalitní Internet
Cukroví bez másla? To není ono. Ale není máslo jako máslo. Poradíme vám, jak vybrat skutečně to kvalitní.

Máslo je jedinečné, především pro svou jemnou a lahodnou chuť. Vždyť i všelijaké rostlinné tuky se jej zatím marně snaží napodobit. Kromě toho, že dodává jídlu naprosto úžasnou chuť a vůni, je také lékem. Ovšem to se skutečně týká jenom pravého másla.  Jaké jsou tedy jeho zdravotní benefity? Jak poznáte jeho náhražky? Jak se liší stolní máslo od tradičního? A co byste měli určitě sledovat na jeho obalu? Na tyto otázky vám zodpovíme.

Jedině smetana

Základem pro výrobu kvalitního másla je pouze kvalitní a ideálně co nejčerstvější smetana. Čím je totiž čerstvější, tím je máslo lepší a trvanlivější. Proto je dobré, když mléko pochází z lokálních farem. Při nákupu másla byste tedy měli na obalu sledovat nejenom odkud pochází, ale také i kolik obsahuje tuku a vody. Tento údaj však obvykle na obalu nenajdete. Nesmí ovšem překročit hranici 16 %. Co se týče mléčného tuku, ten nesmí být menší než 80 %, ale nesmí dosáhnout na 90 %. 

Barva napoví

Kvaliní máslo by nemělo být barvené a mělo by mít přirozeně smetanově lehce žlutavou barvu. To se bohužel někdy nedodržuje. Pokud však narazíte na máslo, které má výrazně žlutou barvu, je velice pravděpodobné, že je dobarvené. Ke zvýraznění žlutavého zabarvení másla se používá přírodní barvivo červenožluté až oranžové barvy získané z rostliny Bixa orellana, které najdete na obalu pod označením E160b. Dalším používaným barvivem jsou karoteny. Sledujte proto informace na obalu.

Stolní, čerstvé nebo tradiční

V obchodech najdeme másla různých značek i různých názvů, jako například tradiční máslo nebo čerstvé máslo. Skutečně čerstvé máslo se nesmí prodávat déle než 20 dnů od data výroby, jeho trvanlivost je zpravidla v rozmezí 35–55 dní. Sáhnete-li po kostce, na níž je uvedeno jen máslo, jedná se o výrobek starší než 20 dnů, který však nebyl zmrazený. Pod názvem stolní máslo se nachází výrobek, který je skladován výrazně déle při teplotách minus 18 °C a nižších a prodává se rozmrazené. A proto je také náchylnější ke žluknutí. Nicméně i tento problém se dá ještě vyřešit. Jak zachránit žluklé máslo? Dozvíte se zde.

Máslo i na smažení

Máslo dnes zažívá velkou renesanci. Používá se snad všude, dá se na něm i smažit. Ale v tomto případě je lepší použít přepuštěné máslo, které si snadno můžete připravit doma. Přepuštěné máslo se vyrábí pomalým rozehříváním másla ve vodní lázni při teplotě nad 100 °C, kdy se z něj odstraňuje voda a ostatní příměsi, až zbude čirý tuk žluté barvy. Tento tuk má vyšší bod přepalování (200–250 °C) a mnohem delší trvanlivost i mimo lednici, kde je pak prakticky věčné.

Máslo jako lék

Deset gramů másla obsahuje 75 kalorií, zatímco stejné množství extra panenského olivového oleje má 90 kalorií. Máslo sice obsahuje mastné nasycené kyseliny, které mírně zvyšují cholesterol, ale na rozdíl od mastných kyselin v rostlinných tucích jsou využitelné jako okamžitý zdroj energie a neukládají se v těle ve formě tuku. Navíc pomáhají zvyšovat hladinu dobrého cholesterolu, který naopak snižuje riziko srdečních chorob a infarktu. Kromě toho je máslo bohaté na vitaminy E, K a D. Ten je důležitý pro pevnost kostí a imunitní systém, a také obsahuje vitamin A nezbytný pro zrak, správné fungování štítné žlázy a dalších tělesných orgánů. Dále obsahuje vitaminy E a K, jež zlepšují obranyschopnost organismu a zdraví celkově.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008