Neobejdete se v zimě bez své oblíbené cukety? Poradíme vám, jak ji nejlépe uchovat

 Ostatní 
28. září 2017 11:26 / Monika Thomsonová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Cuketu si můžete dopřávat i mimo hlavní sezonu Shutterstock
Oblíbili jste si cuketu? Děláte dobře. Cuketa patří k nejzdravější zelenině. Navíc se výborně hodí k detoxikaci organizmu a k hubnutí.

Před pár lety o cuketě nikdo téměř neslyšel. V současné době se stala tato zelenina velmi oblíbenou.

Co obsahuje

  • karoteny
  • minerály: hořčík, vápník, železo, draslík, fosfor
  • vitamíny: A, B, C
  • vlákninu
  • asi 91% vody.

Chcete detoxikovat tělo či zhubnout? Pak je pro vás cuketa jako stvořená. Pokud patříte k lidem, kteří si tuto výbornou zeleninu sami pěstují, máme pro vás několik typů, jak ji uchovat na zimu.

Zmrazte ji

Pokud chcete cuketu zmrazit, oloupejte ji a na hrubém struhadle nastrouhejte.  Nastrouhanou cuketu dejte do uzavíratelných a dobře těsnících krabiček, ale nenaplňujte je až po okraj, nechte v nich trochu volného místa. Zmrazená cuketa totiž kvůli vysokému obsahu vody zvětší svůj objem a krabička by mohla prasknout. Zmrazená cuketa vydrží 10 až 12 měsíců.

Uložte ji do sklepa

Cukety můžete snadno uschovat ve sklepě. Plody nechte na rostlině dokonale uzrát. Musí mít tvrdou slupku a na poklep znít dutě. Pak cukety opatrně odlomte, nechte zaschnout jizvu po stopce a uložte je do nějaké přepravky ve sklepě tak, aby nebyly ve vlhku. Tam vám vydrží do února až března dalšího roku. Plody ale nesmějí nést žádné známky poškození.

Zavařujte

Cukety si můžete jednoduše zavařit

Co budete potřebovat?

cukety
650 ml vody
1300 ml octa
2 lžičky soli
200 g cukru krystal nebo krupice
Postup:

Cukety oloupejte, měkkou dužinu se semínky odstraňte a zbytek nakrájejte na stejnoměrné kousky. Dejte do mísy a zalijte připraveným nálevem. V něm cukety nechte do druhého dne. Pak je sceďte a narovnejte do čistých zavařovacích sklenic, proložte koprem a hořčičným semínkem nebo saturejkou a pepřem. Nakonec je zalijte nálevem, ve kterém cuketa ležela, a dobře zavíčkujte. Sterilujte při 80 stupních Celsia dvacet minut. Uchovávejte v chladu.

Cukety si samozřejmě můžete v zimním období i koupit. Budete ale muset sáhnout hluboko do peněženky. Cena cuket se v zimě šplhá do astronomických výšek.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve