Sezóna burčáku je tady. Jak se nenechat napálit
Co byste měli vědět o burčáku, abyste nenaletěli?
Co je to vlastně burčák
Po sklizni hroznů se plody dávají kvasit, aby se z nich posléze dalo vyrobit víno. Samotné kvašení probíhá zhruba dva týdny, při nižších teplotách kolem 15 – 20°. A právě ve chvíli, kdy začne mošt kvasit, se tvoří to, čemu říkáme burčák. Prvotně zkvašený nápoj, který překvapivě obsahuje množství vitamínů, ale také alkoholu, přírodního cukru, kyselin a kvasinek rodu Sacharomyces.
Jak dlouho vydrží
Skutečný burčák vydrží maximálně několik dní. Záleží tedy na tom, kdy a kde probíhala sklizeň hroznů a kdy se počalo kvašení. Ze zákona je možné sice burčák prodávat od 1. srpna do 30. listopadu a jen z českých hroznů. V listopadu už jsou k dispozici ale jen hrozny cukernaté, někdy i přešlé mrazem, z nichž se vyrábějí exkluzivní typy vín jako jsou vína slámová nebo ledová. Těchto pozdních hroznů by tedy bylo na burčák škoda a většina vinařů burčák v tomto období už nedělá.
Stádia burčáku
- Sladký burčák: převažují přírodní cukry, chuť je spíše ovocná, burčák chutná více jako mošt
- Ve varu: kvasinky jsou v maximální fázi aktivity, poměr cukru a alkoholu je půl na půl, jde o nejlepší formu burčáku
- Po zlomení neboli řezák: sladkost ustupuje, převažují kyseliny a alkohol
- Mydliňák: skoro bez cukru, zato je více cítit alkohol a kyseliny
- Mladé víno: v podstatě již hotové víno, kde vystupuje chuť té které odrůdy hroznů
Jak vidět, pravý burčák je vlastně k mání jen pár dní v roce. Existuje ovšem množství prodejců, kteří burčák prodávají delší dobu a různě ho šidí. Nejčastější variantou podfuku je, že pijete mírně zkvašený jablečný mošt. Tak si dejte při koupi burčáku pozor.
A rada na závěr. Nezapomeňte, že burčák stále kvasí, takže je nutné povolovat víčko láhve a odpouštět vznikající oxid uhličitý.
A jak se na jeho konzumaci dívá lidová moudrost? Pro uchování zdraví prý musí člověk vypít tolik burčáku, kolik krve koluje v jeho žilách.