Jak často během dne máme jíst
Výhody a nevýhody
Každý přístup, tedy častá jídla nebo třeba jen jedno jídlo denně má své výhody a nevýhody. A také se nehodí pro každého. Co jednomu vyhovuje, nemusí být pro druhého vhodné. Častá jídla jsou vhodný pro ty, kdo mají během dne velký výdej energie a potřebují ji pravidelně doplňovat. Ti, kdo mají spíš sedavý způsob zaměstnání, se obvykle spokojí s menším počtem jídel.
Rychlost metabolismu
Dříve se uvádělo, že při malém počtu jídel denně se zpomaluje metabolismus, případně že se organismus přepíná do režimu schraňování zásob a tedy ukládání energie do tuku. Poslední výzkumy tento fakt nepotvrdily. Naopak se zdá, že jeden den je příliš krátká doba, aby naše tělo začalo převážně ukládat do tuků. Také rychlost metabolismu se podle měření nijak nemění. Zůstává tedy v platnosti, že to je jen na vás.
Záleží i na tom, co chcete jíst
Pokud plánujete jíst spíš jídla bohatší na sacharidy s malým množstvím tuků, bude pro vás patrně výhodnější jíst hodně malých porcí za den. To znamená tři hlavní jídla a třeba i tři svačiny. Jestliže máte tendenci jíst méně sacharidů a energii doplňovat spíš zdravými bílkovinami a tuky, pak je rozhodně vhodné jíst méně často, aby mělo tělo dostatek času na zpracování tuků, které trvá delší dobu. Můžete si všimnout, že různí výživoví poradci doporučují v zásadě dva přístupy na hubnutí. Jeden spočívá právě v drastickém omezení tuků a pravidelném jídle častokrát za den, kdežto druzí doporučují radikální snížení množství přijímaných sacharidů a jídlo jen občas.
Další rizika a plusy obou přístupů
Mezi riziko častých jídel patří možnost vytvoření závislosti na jídle, na sladkém, na příjmu energie. Někteří pak mají tendenci tloustnout. Také se některým relativně těžko dodržuje tzv. malá porce. Při jednom či dvou jídlech za den se naopak celkové množství přijímané potravy může snížit, i když třeba v rámci hlavního jídla člověk sní velkou porci. Osoby, které jsou schopné delšího hladovění, mají obyčejně také menší chuť na sladké. Někteří uvádějí také lepší činnost zažívacího traktu v důsledku toho, že si žaludek a střeva odpočinou a nemusejí neustále něco zpracovávat. Může se také zlepšit stav žlučníku a žlučových cest, protože v režimu, kdy se delší dobu nejí, se žlučník naplní žlučí, která se potom při příjmu jídla ve větším objemu dostává do střeva. Snáze se tedy ze žlučníku vyplavují drobné kaménky a písek. Naopak osoby, které mají značně kolísavou hladinu cukru a mají již počínající potíže s inzulínovou tolerancí či míří k cukrovce druhého typu, by mohly při menším počtu jídel pociťovat slabost a případně by mohly i omdlít. Naslouchejte svému tělu.