Netradiční využití pampelišky. Vyrobte si z ní pleťovou vodu nebo ocet

 Ostatní 
29. dubna 2020 10:35 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Využijte velkou sílu jarních bylinek Archiv
Kdo z nás by neznal ostře žluté květy, které každý rok zaplaví české louky. Jejich léčivé účinky už znali i staří Řekové a jejich síla se využívá dodnes. Život smetanky lékařské nebo-li pampelišky je krátký, ale velmi intenzivní. Poznali jste již také všechna její tajemství? Určitě ne.

A jelikož jsou pampelišky v plném květu, představíme vám hned několik netradičních způsobů jejich využití.

Pampeliškový ocet na vlasy

Pokud vás trápí mastná pokožka hlavy, připravte si pampeliškový ocet. Do půllitrové lahve vinného octa vložte zhruba 15 listů pampelišky. Lahev uzavřete a nechejte na slunném místě odpočívat zhruba 10 dní. Během těchto dnů můžete staré listy pampelišky nahrazovat postupně novými. Použít jej můžete nejenom k oplachovaní vlasů, ale také jako přísadu do koupele pro zklidnění pokožky.

Balzám po slunění

Sluneční paprsky dokáží opravdu někdy nepříjemně ublížit. Na spálenou pokožku vám pomůže balzám z pampelišek. Nasbírejte si pampelišku (na 4 šálky vody vám stačí 2 šálky pampelišek) a květy spařte vroucí vodou. Poté přidejte 10 dutých stonků, z nichž ještě vytéká mléčná šťáva. Ta má právě schopnost uklidnit podrážděnou pokožku. Vše nechejte 10 minut louhovat, poté sceďte a nechejte vychladnout. Hotový balzám aplikujte na podrážděnou pleť opakovaně, dokud se pokožka nezklidní.

Pampelišková voda na krásu

Možná tomu neuvěříte, ale pampelišky mají skvělé regenerační vlastnosti. Ty můžete také využít v péči o pleť, a to aknózní i stárnoucí. Stačí dát dvě hrsti pampelišek do 0,5 l vroucí vody a nechat vše mírně probublávat. Louhujte asi půl hodiny, nechejte vychladnout a sceďte.

S.O.S. mazadlo

Objevila se vám vyrážka, bodnul vás hmyz nebo vás rozbolely klouby? Na všechny tyto neduhy si vystačíte s jedním jediným balzámem. Jak jinak než z pampelišky. Nasbírejte si květy a odstraňte z nich lůžka. Květy pak nechejte do druhého dne zavadnout. Pak je zalijte kvalitním olivovým olejem a nechejte nejméně 24 hodin macerovat. Následně je sceďte a používejte jako tělový olej. Pokud macerát smícháte se včelím voskem, získáte vynikající mast z pampelišek. Na další kožní neduhy vám může pomoci také sedmikráska. O jejích zdravotních účincích jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod