Pokud vás trápí špatné spaní, zkuste přirozené způsoby, které možná neznáte

 Zdraví 
28. dubna 2020 05:36 / Hana Jordánová
  1
📷
4 fotografie v galerii
Kvalitní spánek vás nabije energií Depositphotos
Špatné usínání zažije určitě občas každý z nás. Starosti s dětmi, problémy v práci nebo s partnerem, to jsou myšlenky, které se nám honí hlavou a nedají nám spát. Najdou se však i takoví jedinci, kteří žádné problémy neřeší a přesto ne a ne zabrat.

Spánek je jedna z nejdůležitějších věcí. Ovlivňuje činnost mozku i fyzickou zdatnost během dne. Máte-li dlouhodobější potíže s usínáním či se často budíte, můžete se cítit zmatení a omámení. Tělo potřebuje minimálně 7 hodin spánku. Pokud máte dlouhý den a hodně práce, je pro vás důležité vědět, jak nejrychleji usnout. Každá minuta je drahá. Tady jsou tipy, které vám s usínáním pomohou.

Ideální teplota

Ujistěte se, že teplota v ložnici je ideální pro spánek. Říká se, že by mělo být v pokoji chladno, ale pravdou zůstává, že je třeba vše uzpůsobit vašim potřebám a požadavkům. Někdo má rád teplo, jiní chtějí celou noc otevřené okno. Pokud patříte k první skupině, než okno na noc utěsníte, pořádně a intenzivně vyvětrejte. Čerstvý vzduch je velmi důležitý.

Horká vana před usnutím

Podle řady výzkumů je horká koupel před spaním jedním z významných pomocníků pro lepší usínání. Tělo se totiž po opuštění vyhřáté vany začne ochlazovat a tím se lépe naprogramuje na usínání, protože právě pokles tělesné teploty je před spánkem přirozený. A vy mu tou koupelí a následným ochlazením tak trochu pomůžete.

Pohodlné pyžamo

Zvolte si správný noční úbor. Vyberte si pyžamo z příjemného materiálu. Některé dámy zejména v mladším věku chtějí oslňovat své partnery krásnou krajkovou košilkou. Tu si ale navlékněte, když vyjdete z koupelny, později po příjemném zážitku se převlečte do něčeho pohodlného. Noční úbor by neměl být příliš těsný, škrábat či šimrat. Nejvhodnějším materiálem na spaní je bavlna či hedvábí.

Televize v ložnici

Je pravda, že se televize do ložnice nedoporučuje, podle výzkumů ničí partnerský vztah a negativně ovlivňuje mozek, ale máte-li vyzkoušené, že na gauči u televize usnete hned, klidně si ji do ložnice přestěhujte, ale nastavte si automatické vypnutí do 30 minut, aby vás nerušila během spánku.

Zkuste bylinky

Levandule

Je jednou z bylinek, která má zklidňující účinky. Pomáhá uvolnit svaly i mysl, zbaví tělo napětí. Můžete mít v ložnici sáčky se sušeným květem, používat aromalampu nebo sprej.

Meduňka

Hojně využívaná a oblíbená bylinka, kterou můžete po několika doušcích popíjet celý den. Večer si do šálku přidejte med.

Mučenka

Stejně, jako je třezalka přírodní lék na depresi, je mučenka přírodní lék na nespavost. Podle některých studií má dokonce stejné účinky jako volně prodejné léky na spaní. Můžete si naordinovat mučenkový čaj. Připravíte jej přelitím dvou lžic sušené mučenky přibližně třemi deci vroucí vody. Po patnácti minutách louhování sceďte. Mučenku koupíte v bylinkářství nebo v prodejnách zdravé výživy. Počítejte však s tím, že účinky se dostaví nejdříve až po týdnu každodenního popíjení čaje.

Hudba

Nahrajte si do přehrávače oblíbené skladby, které vás baví, nebo sáhněte rovnou po relaxační hudbě. Poslech hudby vás uvolní natolik, že usnete jako mimino. Někteří lidé před spaním potřebují drobný hluk v pozadí, říká se tomu "bílý šum", který rozptýlí mysl natolik, že dovolí tělu rychleji usnout. Samozřejmě určitě nesahejte po punku nebo jiné duc duc. Neusnete ani vy, ani vaši sousedi.

Vyberte správné pokojové květiny

Na kvalitu spánku mají vliv i některé pokojové rostliny. Tchynin jazyk je nenápadná rostlina, ideální pro začínající pěstitele. Produkuje kyslík, a to nejvíce v noci, což z ní činí ideální rostlinu do pokoje. Podle vědců mějte klidně i 6 rostlin na jednoho člena domácnosti. Další rostliny, které se hodí do ložnice, jsou lopatkovec, aloe vera nebo gerbera.

Lehké jídlo

Nechoďte spát hladoví, dopřejte si lehkou druhou večeři nejpozději 2 hodiny před spaním. Sacharidy s vápníkem a proteiny vyvolají uvolňování serotoninu, který vám pomůže usnout. Sáhnout můžete po banánu, arašídech, mandlích či avokádu. Pokud půjdete spát hladoví, pravděpodobně se vám nepodaří usnout.

Ořechy, mandle a semínka obsahují esenciální oleje, které vaše tělo hodí do příjemného klidu. Pozor, jídlo by nemělo být kořeněné, tučné a hlavně se nepřejídejte, protože pálení žáhy a podrážděný žlučník vám k příjemným snům rozhodně nepomohou.

Pohyb

Během dne pravidelně cvičte. Cvičení pomáhá odbourávat nahromaděný stres, který může být často příčinou špatného usínání. Ideální je dopřát si pohyb co nejdříve během dne. Ráno, dopoledne, maximálně po obědě. Čím delší doba od konce cvičení do večera, tím větší šance, že spánek přijde dříve. Naopak kratší a klidnější procházka vám před spaním může pomoci lépe strávit večeři, vyčistit hlavu a v důsledku toho i lépe usnout. Vaše svaly budou mít dostatečný výdej energie a spálíte kalorie. Unavené tělo bude vědět, že ho další den čeká náročná aktivita, proto rychleji přijme fakt, že potřebuje odpočinek a vy snáz usnete.

Zbavte se modrého světla

Váš telefon, iPad, laptop - všechny září modrým světlem, které tělu brání produkovat melatonin, protože si začne myslet, že je vlastně den. Modrá je energetická barva - nebe je modré. Během dne ji potřebujete, abyste se udrželi v chodu, ale pokud se vystavíte modrému světlu večer, tělo nedokáže vypnout.

Abyste proti tomu bojovali, měli byste se obklopit červeným, žlutým a oranžovým světlem. Z ložnice proto odstraňte veškerou techniku.

Útulné prostředí

Zútulněte si pokoj. Ložnice je jenom vaším místem. Nainstalujte si dobré rolety, kupte kvalitní matrace, polštáře a měkké přikrývky. Udělejte si z ložnice harmonický pokoj, kde se obklopíte věcmi, na kterých vám záleží a které máte rádi. Je jedno, zda to budou fotografie dětí, oblíbená lampa nebo se zamilujete do barevné tapety. Už dávno neplatí, že se do ložnice nemusí příliš investovat, protože se tam chodí „jenom“ spát. Opak je pravdou. Vy se tam musíte cítit dobře. O úpravě ložnice jsme psali zde.

Spánek je důležitým faktorem pro zdravé fungování vašeho těla a mozku. Než se začnete dopovat chemikáliemi, zkuste se řídit našimi tipy. Lékaře můžete navštívit, až všechny rady selžou. 

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod