Konturováním tváře zakryjete nedostatky. Každému tvaru obličeje ale sluší něco jiného

 Krása 
25. dubna 2020 08:12 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Kontury dokáží obličej vylepšit Depositphotos
Konturování je způsob aplikace make-upu, který dokáže opticky zeštíhlit tvář a pozměnit vaše rysy tak, aby vynikly vaše přednosti a naopak byly potlačeny nesrovnalosti. A i když to vypadá na první pohled složitě, techniku konturování se může naučit každá žena. Jen je třeba vědět, co kterému tvaru obličeje sluší.

Jen málokterá žena se může pyšnit ideálně oválným tvarem obličeje, takže metodu konturování ocení snad každá zástupkyně něžného pohlaví. Právě díky konturování můžete totiž velmi hezky jakékoliv nedokonalosti potlačit a naopak vyzdvihnout, co je na vašich rysech pěkné.

Konturovací bronzer

Ke konturování se nejčastěji používá matný bronzer nebo pudr. Měl by mít hnědou barvu, o pár odstínů tmavší, než je vaše pleť. Vybrat ideální odstín není jednoduché a pokud nemáte zkušenost, určitě si nechte poradit. Můžete se řídit pomůckou, že by ideální přípravek měl simulovat na vaší tváři něco jako stín. Proto musí být matný, tedy by neměl odrážet světlo. Jeho podtón je pro většinu lidí ideální studený, ne do oranžova, ale spíše trošku do šeda. Teplejší podtóny sluší pouze nazlátlému typu pleti.

Korektor a rozjasňovač

Konturovací bronzer má na vaší tváři některé oblasti potlačovat, případně prohloubit. Jako kontrastní přípravek je proto třeba použít něco, co naopak zvýrazní části obličeje, které mají vystupovat. K tomuto účelu se používá buď světlý korektor, případně rozjasňovač, nebo ideálně kombinace obou těchto přípravků.

Začněte základem

Ze všeho nejdřív budete muset vytvořit základ pro konturování. Pomocí make-upu, který bude dokonale přizpůsoben barvě vaší pleti, vytónujete hladký a dlouhotrvající podklad pro konturování bez šmouh.

Jak se konturuje

Nejběžnější způsob klasického konturování spočívá v tom, že nanesete bronzer pod lícní kosti, do míst, které se prohloubí, když vtáhnete tváře. Pokud chcete konturovat propracovaněji, běžně se bronzer nanáší i po stranách čela k linii vlasů, případně i pod hranu dolní čelisti. Představte si číslici 3, jejíž obloučky budou kopírovat začátek vlasové kštice, pak zamíří k nosu a opět se vrátí na lícní kosti, aby byla trojka zakončená u brady. Bronzer můžete nanést i po stranách nosu, a to v případě, že jej potřebujete opticky zúžit.

Korektor a rozjasňovač se naopak nanáší spíš do středu obličeje. Konkrétně na střed čela, nos, bradu a pod oči. Místa tak rozjasníte, čímž tytopartie opticky zmenšíte a zneviditelníte.

Je důležité zdůraznit, že konturování by mělo být nenápadnou záležitostí, tedy je nutné všechny přechody pečlivě rozmazat a k tomuto účelu používat kvalitní štětce. Pokud ale chcete docílit opravdu kýženého efektu, je třeba přizpůsobit konturování tvaru vašeho obličeje.

Konturování kulatého obličeje

Kulatý obličej je jedním z nejběžnějších typů tváře. Právě konturováním lze tento typ obličeje opticky protáhnout. Konturovacím přípravkem v tomhle případě výrazněji zužte obličej po stranách, od čela až po ostřejší konturu po stranách tváří. Výsledkem bude štíhlejší dojem obličeje. Dejte si jen skutečně pozor, aby byl bronzer dobře rozetřený a nevytvářel ostré přechody. Rozjasňovač naneste na lícní kosti, čelo a bradu.

Konturování hranatého obličeje

U hranatého obličeje je problémem poměrně výrazná spodní čelist a ostré čtvercové rysy, které můžete konturováním zjemnit. V tomhle případě se soustřeďte na konturování spodní čelisti, kterou přejeďte bronzerem tak, aby působila opticky méně výrazně. Stejně tak bronzerem zužte po stranách výrazné čelo. Hranatý obličej se hezky zjemní i použitím tvářenky. Rozjasnění u tohoto obličeje soustřeďte na lícní kosti, čelo a bradu.

Konturování srdcovitého obličeje

Srdcovitý nebo také trojúhelníkový obličej je nejširší v oblasti čela, kam by se také mělo v tomhle případě soustředit konturování. Čelo z obou stran bronzerem zužte a stejně tak potlačte i širší část v oblasti spánků. I u tohoto typu obličeje naneste světlejší rozjasňující přípravek na čelo a bradu.

Konturování dlouhého obličeje

Dlouhému obličeji se někdy přezdívá i koňský a nepatří zrovna mezi nejběžnější typy tváře. Oproti předchozím obličejům se v tomto případě tvář nemusí zúžit ale zkrátit. Tmavší konturovací přípravek se proto nanáší k linii vlasů na čele a na konec brady.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47