Retinol je podle dermatologů účinou látkou, která skutečně reguluje vrásky

 Krása 
18. května 2020 07:59 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Tento kosmetický zázrak se ale musí užívat opatrně Depositphotos
Retinol je dlouhodobě vyzdvihován dermatology jako složka, která skutečně pomáhá v boji proti jemným liniím a vráskám. Někteří dokonce tvrdí, že nic nebrání známkám stárnutí lépe.

Retinol už nějakou dobu patří k nejoblíbenějším složkám pleťových produktů, jejichž výběr je poměrně široký. Retinol se dnes buď přidává do denních a nočních krémů, ale k dostání je samozřejmě také jako účinné sérum.

Co je retinol a jak funguje

Retinol je vlastně čistý vitamin A a používá se k léčbě specifických kožních problémů, především pak pórovité pleťi a akné, ale rovněž skvěle funguje na zralou pleti. Retinol totiž reaktivuje proces obnovy pokožky.

Stručně řečeno, retinol je účinná složka při řešení časných známek stárnutí, například při pigmentaci a tvorbě jemných linek a vrásek.

Má exfoliační účinek, který vyhlazuje texturu pokožky a dodává přirozenou záři, má také antioxidační vlastnosti a snižuje výskyt hnědých skvrn. Retinol stimuluje pružnost pokožky a tvorbu kolagenu.

Jak retinol správně používat

Při prvním použití retinolu totiž můžete zaznamenat podráždění pleti, takže nejprve raději používejte retinol jen dvakrát týdně, než si vaše pleť zvykne. I tak ale budou časem vidět výsledky, protože retinol je velmi efektivní.

Proto si také před zakoupením krému nebo séra s retinolem pozorně přečtěte, jakou koncentraci produkt obsahuje. Začněte na nízké hladině, obvykle tedy na 0,3 % a zvyšujte postupně na 0,5 % až k produktům s 1 % obsahu retinolu.

Jelikož retinol může některou pleť dráždit, buďte rovněž opatrní na slunci a raději použijte na obličej krém s vysokým faktorem. I to je důvod, proč je nejlepší přípravky s retinolem používat pouze před spaním.

Obzvlášť pozorní buďte při aplikaci retinolu kolem očí, i když to jsou právě ta místa, kde se vrásky tvoří nejčastěji. Vyzkoušejte nejprve opět produkty s nízkým obsajem retinolu a pokud vaše pleť kolem očí nebude reagovat podrážděním nebo vysušováním, můžete opět postupně koncentraci retinolu zvyšovat.

První výsledky retinolové péče byste na své pleťi měli vidět zhruba po měsíci. Je to z toho důvodu, že kůže se obnovuje v průměru po 28 dnech. Dále čtěte: Klasický dětský olejíček má velmi kladný vliv na dospělou pleť.

Témata: pleť, vrásky, retinol, krása
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve