Pravidelné dlouhodobé kouření marihuany má nevratné následky

 Zdraví 
17. května 2020 09:19 / Mirka Malá
  27
📷
4 fotografie v galerii
Ženy se kvůli marihuaně nikdy nemusí stát matkami Depositphotos
Konopí se v posledních letech dostalo v českých podmínkách alespoň částečně do našeho zdravotnického systému, neboť má nesporné kladné účinky při léčbě některých chorob. Na druhé straně kouření marihuany, u nás rovněž velmi rozšířené, má naopak na lidský organismus mnoho negativních účinků.

Léčebné konopí lze indikovat například u onkologických pacientů, pomáhá rovněž s bolestmi různého druhu, v revmatologii, ortopedii či v dermatovenerologii. Léčebné konopí ale nelze zaměňovat za klasické kouření marihuany, které je návykové a na lidské tělo má nevratné negativní dopady.

Pravidelné kouření trávy zvyšuje riziko potratu

To potvrdil loňský výzkum univerzity v Bostonu, který prokázal, že ti, co pravidelně kouří trávu, mohou mít vážné potíže s reprodukcí. Muži, kteří si dopřávají konzumaci marihuany alespoň jednou týdně, tak vystavují své partnerky až dvakrát vyššímu riziku samovolného potratu.

Hlavním důvodem těchto potratů je degenerace spermií v důsledku kouření konopí. Poškozená spermie vajíčko sice dovede oplodnit, její vady ale zabrání správnému vývoji plodu a dojde k potratu. To znamená, že páry, které rády holdují kouření marihuany, budou mít s rodičovstvím problémy, pokud si početí nenaplánují a nezačnou v dostatečném předstihu abstinovat.

Dlouhodobé kouření marihuany má nevratné následky

Při pravidelném a dlouhodobém kouření trávy ale nejde jen o zvýšené riziko potratu a tedy i jistou neschopnost založit rodinu. Marihuana má na lidský organismus i další negativní dopady, z nichž mnohé jsou nevratné.

Marihuana je totiž psychoaktivní látkou, což znamená, že ovlivňuje normální stav a funkce organismu. Při intoxikaci tak v těle dochází k mnoha změnám v centrálním nervovém systému, a navíc se z těla vylučuje jen velmi pomalu. To znamená, že při dlouhodobém nebo pravidelném užívání marihuany dochází k jejímu hromadění v těle a následně k negativním účinkům na tělesné i duševní zdraví.

Kromě jiného dochází k nevratnému poškození paměti a celkovému zpomalení, včetně pomalých reakčních schopností. Dochází rovněž k nevratným změnám v psychice člověka, který je otupělý, bez emocí a mohou se vyvinout i závažné psychické choroby. Kromě toho, že ovlivňuje plodnost u mužů a u žen zvyšuje riziko potratu, stojí rovněž za vznikem chronické bronchitidy. Dále čtěte: Posilování mozku je důležité pro jeho rozvoj. Poradíme vám, jak ho vytrénovat.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47