Varovné signály, které naznačují, že máte problémy s ledvinami

 Zdraví 
22. ledna 2018 09:12 / Monika Thomsonová
  0
📷
2 fotografie v galerii
Problémy s ledvinami se v některých případech projevují i ​​bolestí v zádech Shutterstock
Ledviny plní v lidském těle hned několik důležitých funkcí. Působí jako filtr krve, regulují množství vody v organismu a podílejí se na udržování homeostázy neboli stálosti vnitřního prostředí.

Pokud dojde k jejich poškození, v těle se začnou hromadit toxické látky, krev není dostatečně pročišťována a s tím souvisí další zdravotní komplikace. Dysfunkce ledvin se obvykle projeví velmi rychle . Může se objevit bolest v kříži, časté močení nebo i kožní potíže. 

Co je třeba vědět?

Ledviny spolu s močovody a měchýřem tvoří vylučovací soustavu člověka. Jde o párový orgán fazolovitého tvaru, který je uložen po stranách bederní páteře. Jedna ledvina má hmotnost v průměru 150 g a je přibližně 12 cm dlouhá. Ta na pravé straně bývá obvykle o kousek menší a níže umístěna. Ledviny jsou přírodním filtrem krve. Napomáhají při odstraňování odpadních látek vzniklých při látkové přeměně. Také udržují stabilní pH vnitřního prostředí a ovlivňují krvetvorbu. Regulují množství vody a minerálů v těle, a to zejména sodíku, draslíku, chloridů či fosforu.

Za jediný den proteče ledvinami více než 1000 litrů krve a podle individuálních podmínek vzniknou přibližně 1 až 2 litry moči. V souvislosti s ledvinami se objevuje hned několik možných zdravotních potíží, které mohou mít vážné následky. Mezi nejčastější onemocnění patří ledvinové kameny, infekční záněty ledvin či méně časté, ale o to nebezpečnější selhání ledvin. Které varovné signály byste neměli ignorovat?

Problémy s močením

Mezi prvotní příznaky poškození ledvin můžeme zařadit různé druhy změn, které člověk zpozoruje při močení. Problémy bývají různé. Vyskytnout se může bolest nebo pocity tlaku při močení, případně velmi časté nucení k močení. Zdravotní komplikaci obvykle představuje i změna barvy moči. Je vhodné konzultovat svůj stav s lékařem, pokud je moč příliš světlá či naopak tmavá, nebo pokud jsou v ní stopy krve.

Bolest v oblasti zad

Problémy s ledvinami se v některých případech projevují ​​bolestí, a to zejména v oblasti bederní až křížové páteře. Bolest se vyskytuje zejména při infekčních zánětech či močových kamenech. 

Otoky

Nesprávná funkce ledvin může vést k nedostatečnému regulování sodíku v těle. Jeho vysoká koncentrace v organismu se často projeví zadržováním vody v tkáních. Následně dochází k otokům, které jsou pozorovatelné na různých částech těla. Ignorovat byste neměli oteklá lýtka, kotníky, zápěstí, či dokonce obličej. Postižené mohou být i klouby.

Kožní problémy

Dysfunkce ledvin se může projevit i na pokožce. Typickým znakem je suchá a svědící kůže, a to hlavně v oblasti zad, hrudníku či hlavy. Tento symptom je často vyvolán kvůli neschopnosti ledvin udržovat přiměřenou hladinu minerálů, v tomto případě především fosforu. Mohou se objevit i vyrážky, akné či zarudlá pokožka. 

Pachuť v ústech

Ukládání toxinů v těle se může projevit i dalším způsobem, a to zápachem či pachutí v ústech. Postižení mívají pocit, jakoby měly potraviny kovovou příchuť. Páchnoucí dech bývá zase důsledkem zvýšení hladiny močoviny v těle, která se následně rozkládá na amoniak. 

Nevolnosti a ztráta orientace

I ranní nevolnosti bývají jedním z příznaků nemocných či špatně pracujících ledvin. Opět za to v mnoha případech mohou toxiny, které zůstávají v těle. K nevolnostem a pocitům na zvracení se mohou připojit závratě či ztráta orientace v prostoru. Zkuste své tělo řídit podle orgánových hodin.

Únava

Na lehkou váhu neberte ani častou únavu a pocity vyčerpání. I to může být náznakem, že s vašimi ledvinami něco není v pořádku. Nemocné ledviny totiž nedokáží produkovat hormon erytropoetin, který je potřebný při krvetvorbě. To následně může vést k anémii a následným pocitům únavy, nespavosti či ztrátě koncentrace.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve