Jak pečovat o boty, aby vydržely krásné i dvacet let

 Ostatní 
22. ledna 2018 07:54 / Marcela Plachá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Zimní počasí botám nesvědčí Pixabay
Některé boty nosíme každý den, jiné jen občas. Přesto mohou i běžně užívané střevíce stále vypadat jako nové. Stačí jen trocha péče.

U všech bot platí, že je nutné je čistit od technické soli, pokud možno co nejméně máčet a nechat je řádně vyschnout. Výrobci doporučují častou impregnaci pomocí speciálního spreje. Je také důležité respektovat, k čemu je obuv určená.

Jinou zátěž vydrží pánské kožené polobotky ve srovnání s bytelnou turistickou obuví určenou do hor, kde máme zcela jiné nároky a očekávání. Dbáme na to, aby boty měly dost místa, nedáváme je do menších krabic nebo na hromadu, jinak se zdeformují. Vyplatí se investovat i do napínáků, několika druhů kartáčů a různých speciálních přípravků. Neplatí totiž, že si s jedním sprejem vystačíte na všechny boty.

Kožené boty

Nejvíce kvalitního ošetření vyžadují poctivé kožené boty. Ideální je řádně je ošetřit ještě před první vycházkou. Boty nejprve řádně nakrémujte, případně navoskujte. Vosk výrazně prodlužuje životnost materiálů, povrch krásně vyleští, oživí barvu a účinně zabraňuje například tvorbě skvrn a usazování nečistot. Nakrémovanou botu nechejte několik hodin odpočinout a poté použijte impregnační sprej. 

U kožených bot je především potřeba zajistit, aby nevyschla a nepopraskala samotná kůže. Proto je dobré často boty nejen čistit od nečistot či dokonce venkovní soli, ale zejména je voskovat. Vždy se postupuje v tomto pořadí:

  • Odstranění prachu a povrchových nečistot hadříkem nebo kartáčem
  • Čištění a výživa kondicionérem
  • Nanesení vosku
  • Kartáčování pro vysoký lesk

Semišové boty

Opět je důležité boty ochránit proti vodě impregnací. První ošetření impregnačním sprejem byste měli provést hned, jak si boty přinesete z prodejny, případně den před prvním obutím. Jakmile se obuv venku ušpiní nebo navlhne, nečistěte ji hned, ale počkejte, až uschne. Ideálně při pokojové teplotě a ne na přímo na topení. U semišových bot opatrně s vodou. Místo mokré houbičky nebo hadříku zvolte raději gumový kartáček. Když chcete, aby barva dlouho vydržela nezměněná, zkuste na závěr ošetření použít bezbarvý lak na semiš. 

Syntetika

Syntetické materiály jsou na údržbu relativně nejjednodušší. Stačí je otřít vlhkým hadříkem a ošetřit přípravkem, který se hodí pro konkrétní druh materiálu. I u těchto bot se vyplatí použít impregnační přípravky ve spreji. Koženkové či syntetické boty je zbytečné ošetřovat krémem na kůži. Pravé kožené boty krém vsáknou, ale napodobeniny ne. Jak pečovat o boty v zimě, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47