Neomýváte ovoce ani zeleninu? Hrozí vám závažné zdravotní problémy

 Zdraví 
21. ledna 2018 13:26 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
3 fotografie v galerii
Umytím se zbavíte velké části škodlivých látek Pexels
Tak třeba jablko vypadá na první pohled už v obchodě naprosto skvěle, že máte možná pocit, že ani není potřeba jej nijak zvlášť čistit. Aby se neřeklo, otřete si ho do trika a s chutí se do něj zakousnete. Tak tohle už raději nikdy nedělejte.

Chceme-li, aby na pultech byla jablka s neporušenou slupkou, jedna okurka jak druhá a ještě vše vydrželo klidně i několik týdnů, bez průmyslových hnojiv se v dnešní době zkrátka neobejdeme. Můžeme ale minimalizovat jejich konzumaci tím, že si budeme ovoce a zeleninu důkladně omývat.

Umytím smyjete pouze mechanické nečistoty

Pesticidy a hnojiva jsou v dnešní době bohužel nutným zlem, které se do jisté míry toleruje. Bez jejich použití by zkrátka nevypadala úroda tak, jak ji známe z obchodů. Omytím se však zbavíme hlavně prachu a spór mikroorganismů na povrchu a z velké části i postřiku pesticidy.

Ovšem další škodliviny, jako jsou například dusičnany, těžké kovy a zbytky pesticidů se mohou dostat i dovnitř do dužiny, a pak vám nepomůže ani omytí nebo dokonce oloupání. Nicméně evropské normy nízký podíl škodlivin povolují, ale bohužel to není tím, že by byly pro lidský organismus úplně neškodné.

Dlouhodobý vliv versus aktuální projevy

I když budete několik let konzumovat neumyté ovoce, nejspíš to z hlediska svého zdraví ani nezaznamenáte. Největším problémem je, že ani v tuto chvíli se neví, jak škodlivě se z dlouhodobého hlediska může přijímání škodlivin projevit na lidském organismu. Dříve se například zcela běžně používal univerzální insekticid DDT, který je dnes zakázaný pro nepříznivý vliv na lidské zdraví.

Omývat i vlastní

Možná si říkáte, že už ovoci a zelenině z velkých obchodů nevěříte, a tak se rozhodnete pěstovat si vlastní. Ani to ale nemusí být výhra. Tak za prvé musíte dbát nejen na to, čím rostliny stříkáte či nestříkáte, ale hlavně na to, čím hnojíte půdu a jaké složení vaše půda má i v případě, že ji ničím nehnojíte. Vaše půda může být bohatá na dusičnany, které se pak dostanou do plodů, které poté jíte.

A i když se vás toto týkat nebude, choroboplodné zárodky jsou všude kolem nás a vaše nehnojené ovoce či zeleninu mohou napadnout choroby, kterých si možná ani na první pohled nevšimnete, nebo jim nebudete přisuzovat velký význam a vaše sklizeň bude plná zdravotně závadných látek a vysoce jedovatých toxinů, které neodstraníte omytím, oloupáním ba dokonce ani varem.

Tak například mrkvi pak nepomůže ani oloupání, protože většina škodlivin bude uvnitř v kořeni. A proč nejíst mrkev nikdy samotnou se dočtete zde.

Jak zbavit ovoce a zeleninu nejvíce škodlivin

Tak předně je důležité začít s omýváním. Nestačí však vložit plod pod tekoucí vodu. Současně s omýváním je nutné plodinu i mechanicky otírat čistým hadříkem. Také je víc než žádoucí omývat ovoce a zeleninu čistýma rukama, které jsme si předtím opláchli mýdlem a vodou.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47