Kvalitní boty vyžadují péči, za kterou se vám ale bohatě odmění

 Ostatní 
21. ledna 2018 12:51 / Marcela Plachá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Kožená bota by nikdy neměla být prázdná Shutterstock
Kožené boty si již může dovolit stále více lidí. Pravá kůže je pohodlná, praktická, krásná a s trochou péče i dlouho vydrží. Možná vás ale překvapí, že zásadně zlepšíte vzhled i životnost svých bot pomocí tradičních dřevěných napínáků!

Kvalitní boty vyžadují péči, za kterou se vám ale bohatě odmění. Pokud chcete kvalitní boty, co dlouho vydrží, budete se o ně muset trochu starat. Zejména, jestli jste za boty z pravé kůže dali několik tisíc, vyplatí se pořídit si napínáky. Laicky řečeno, napínáky do bot jsou takové to dřevěné chodidlo, které vmáčknete do vnitřku boty s pocitem, že to botám opravdu prospívá. Pro majitele kožených bot jsou napínáky opravdovým základem.

Proč boty napínat

Napínáky jsou u bot z pravé kůže naprostý základ. Dramaticky prodlužují životnost boty, napínají kůži a pomáhají i vysoušet pot a vlhkost, dokonce neutralizují pach z bot. Ideální je dávat napínáky do bot ihned po vyzutí a nechat je v nich alespoň 12 hodin. Jedině tak se pravá kůže vždy po nošení zvládne vypnout a vyschnout. Napínáky do bot ale hlavně umožňují udržet tvar boty v původním stavu a zabrání pomačkání kůže v přední části boty. 

Jaké napínáky koupit

Na trhu jsou sice k dostání plastové a dřevěné napínáky, ale odborníci doporučují zejména napínáky cedrové. Obvykle jsou vyrobené z jehličnanu červeného amerického dřeva cedru, který je právem považován za nejlepší materiál k výrobě napínáků. Absorbují jak vlhkost tak i pot z boty. Velkým plusem je také vůně cedru, která je opravdu výrazná a příjemná. Funkci ale mají především napínací, přičemž skrčená kůže boty se objevuje hlavně v přední části boty u nártu a špičky.

Některé typy napínáků mají v přední části pružinový systém, který napne botu i do stran. Takovým systémem je opatřena většina cedrových napínáků. Jsou však i takové napínáky, které mají přední část z jednoho či dvou kusů. Pro lepší vlastnosti jsou napínáky vyrobeny z nelakovaného dřeva. Nejsou vhodné napínáky, co se opírají do boty pouze ve dvou místech, většinou vypadají jako dřevěná špička, z které trčí pružina zakončená dřevenou kuličkou, ta právě zapříčiňuje opotřebení v oblasti paty. 

Nezapomeňte na lžíci

Do svého botníku si kromě kvalitního spreje a vosku pořiďte nejen napínáky, ale také řádnou lžíci na boty. Díky ní si nezničíte patovou část boty. Za zmínku také stojí, že zcela nové boty je dobré rozšlápnout, tedy nosit je zpočátku jen krátce a dobu postupně prodlužovat. Jak ještě více můžete prodloužit životnost svých bot jsme psali také zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve