Největší halucinogeny, které si můžete denně naservírovat na talíř
Podívali jsme se zblízka na největší halucinogeny, které si můžete naservírovat na talíř. A některé potraviny pro vás možná budou opravdovým překvapením.
Žitný chléb
Boom zdravé výživy vynesl žitný chleba zpět na vrchol slávy. I přesto, že skrývá svou psychedelickou minulost. Žito je totiž náchylné k nákaze jedovatou paličkovicí nachovou, obsahující deriváty kyseliny lysergové. Právě paličkovice nachová stojí za drogou LSD. Američané poprvé extrahovali tento halucinogen přímo z ní. Stačí, aby byl chleba upečený ze závadného žita, a máte o stav menšího transu postaráno.
Muškátový oříšek
Tohle voňavé koření, které podporuje chuť k jídlu a trávení, je ve skutečnosti halucinogen. A to velmi silný. Účinnou látkou je v jeho případě silice s názvem myristicin (v malém množství se nachází i v petrželi a v kopru). Sice ho můžete využít k domácí léčbě astmatu, nespavosti, zánětu slinivky břišní či ke zmírnění průjmů a nadýmání, ale jakmile to přeženete, nečeká vás nic dobrého. Tématu jsme se podrobněji věnovali v jiném článku.
Už od střední dávky může vyvolat předčasnou menstruaci či narušit vývoj dětského plodu, a při silné dávce se chová jako delirogenní droga, která vás možná dostane „nahoru", ale pozdější účinky hodnotí většina z lidí, kteří je prožili, jako velice nepříjemné.
Co způsobuje?
Stačí, když si třeba 50 kg vážící žena dá 8,5 až 14 g čerstvě namletého oříšku. Následují mrákoty, deformované vidění a křeče. Intoxikace navíc trvá hodně dlouho, někdy až sedm hodin. A při dávce 25-30 gramů (zhruba tři oříšky) může průměrně vážící člověk ztratit vědomí a dostat křeče, přecházející ojediněle i v kóma.
Ryby
Na světě existuje hned několik druhů ryb a mušlí, které vám při větší konzumaci mohou zajistit trip. Tou nejznámější je očnatec obecný, který se vyskytuje ve východních vodách Atlantiku a ve Středozemním moři, kde si jej pro jeho halucinogenní účinky oblíbili už staří Římané. Vědci zkoumali nedávný případ dvou mužů, kteří zažili halucinace poté, co rybu povečeřeli v restauraci. Není tak docela jisté, co jejich stav způsobilo, ale podle všeho za halucinogenní účinky mohou řasy, kterými se očnatci krmí. Víte, jak správně připravit rýži, aby vám nehrozila otrava?