Biologický poklad? Pupečníková krev a tkáň může vašemu dítěti jednou zachránit život

 Zdraví 
06. dubna 2018 07:50 / Ema Maxová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Uchovejte perinatální tkáně vašeho miminka Shutterstock
Narození dítěte je bezesporu jedním z nejšťastnějších okamžiků v životě. Porod je současně i jediný okamžik, kdy je možné uchovat takzvané perinatální tkáně, tedy pupečníkovou krev, tkáň pupečníku a placentu. Ty jsou přirozeným a jedinečným zdrojem mladých buněk a dalších biologicky aktivních látek s hojivými účinky.

Perinatální tkáně a buňky mají významný léčivý potenciál u mnoha nemocí. Mohou přispět k léčbě i v případech, kdy běžná a v současnosti standardně dostupná léčba nepomáhá, a to platí nejen pro nově narozené dítě, ale i pro jeho nejbližší příbuzné, tedy sourozence a rodiče.

Unikátní zdroj mladých buněk

Perinatální buňky a regenerativní medicína, která se využitím těchto buněk v léčbě zabývá, nabízejí možnost ošetřit nebo zpomalit progresi onemocnění. Regenerativní medicína také umožňuje cílený a kompletní restart postižených tkání a orgánů. Navíc jsou každému člověku nejblíže jeho vlastní buňky.

Genetická informace i našich vlastních kmenových buněk podléhá procesu stárnutí spolu s celým naším organismem. Toto stárnutí není projevem nebo důsledkem nemocí, je jen "daní za existenci" organismu.

Vyzrát nad tím můžeme, když si uložíme buňky ještě předtím, než začnou podléhat procesu stárnutí, tedy rozhodnutím uchovat mladé buňky pupečníkové krve a tkáně pupečníku. Pupečníkové tkáň obsahuje až 50.000 tzv. mezenchymálních kmenových buněk, které jsou z hlediska regenerativní medicíny nejdůležitější. Pupečníková krev je zase významným zdrojem zárodečných buněk, z nichž mohou vznikat krvetvorné buňky.

Rozhodnutí učiňte už před porodem

O tom jak bude nakládáno s perinatálními tkáněmi, si každá žena rozhoduje sama. Avšak je vhodné, aby své rozhodnutí učinila v dostatečném předstihu už v průběhu těhotenství a opatřila si včas a v klidu dostatek informací. Nabízí se několik možností, může si perinatální tkáně nechat uložit pro vlastní potřebu, nebo je může darovat pro užití jiným či pro další výzkum. V případě, že nezvolí ani jednu z těchto variant, pak jsou tkáně bohužel zlikvidovány jako biologický odpad.

Vlastní odběr je dnes již standardní v mnoha porodnicích a provádí jej personál, který je u porodu. Je zcela bezbolestný a naprosto bezpečný pro matku i dítě. Děje se tak těsně po porodu a trvá pouze několik málo minut, takže matka většinou odběr ani nezaregistruje.

Rodinná banka perinatálních tkání

Je také dobré se poradit se svým gynekologem či lékařem a vybrat si porodnici, která odběr perinatálních tkání k uložení do rodinné banky umožňuje. V současnosti je v ČR odběr možný ve 34 klíčových porodnicích, jejichž seznam naleznete na internetu.

Nastávající maminka má také možnost se rozhodnout, jaké laboratoře si k uchování, popř. darování svých tkání a buněk zvolí. Liší se především používané technologie zpracování a kryokonzervace buněk. Například rodinná banka Národního centra tkání a buněk jako jediná nabízí možnost dárcovství placenty pro vývoj důležitých léčivých přípravků. Také jako jediná pracuje na vývoji personalizovaného léčiva z tkáně pupečníku.

Biologický poklad nebo odpad?

Lékaři, biologové a další vědci z celého světa spatřují v perinatálních buňkách obrovskou budoucnost a právem je považují za „biologickou pojistku rodiny“. Výsledky mnoha vědeckých studií je ujišťují, že buňky z pupečníkové krve a tkáně pupečníku budou mít v budoucnu zásadní roli v léčbě celé řady imunologických, degenerativních, endokrinních, hematologických a metabolických onemocnění a také budou přispívat k regeneraci a obnově poškozených tkání a orgánů.

Svým rozhodnutím u porodu můžete přesunout biologicky cenné perinatální tkáně z kategorie biologického odpadu do kategorie cenného biologického materiálu. Přeměníte tím ty nejhodnotnější buňky na potencionální lék.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod