Jak vybrat správný zubní kartáček

 Zdraví 
04. dubna 2018 07:10 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Výběr správného zubního kartáčku rozhoduje o zdraví vašich zubů Shutterstock
Výběr zubního kartáčku má rozhodující vliv na zdraví vašich zubů. Na trhu je sice velké množství různých provedení, ale nedá se říct, že by každý z prodávaných kartáčků byl vhodný. Máme několik dobrých rad, které vám pomohou s výběrem.

Zubní hygiena se dostává stále více do popředí. Ukázalo se totiž, že spolu s konzumací sladkostí zásadně ovlivňuje kazivost našich zubů. Další podstatnou věcí je, že nezáleží na zubní pastě, ale právě na kartáčku a technice čištění. Kupujete kartáčky jen podle nízké ceny? Děláte zásadní chybu a ohrožujete své zdraví. Pokud se chcete dozvědět více o tom, jak zuby souvisí s různými nemocemi, přečtěte si článek publikovaný dříve zde.

Jaký je správný kartáček

Správný zubní kartáček by měl mít spíš menší hlavu, a to z toho důvodu, aby se dostal na různá i hůře přístupná místa. Štětiny kartáčku by měly být syntetické se zaoblenými konci, aby nepoškrábaly sklovinu či dáseň. Současně by měly být štětiny velmi husté. Jen hustý kartáček je totiž schopen odstranit maximum plaku a tak udržovat naše zuby v dobrém stavu.

Na různé kartáčky, které mají zřetelně oddělené skupinky štětin, rovnou zapomeňte. Jejich čistící schopnost je nízká. Také kartáčky s různě dlouhými štětinami nejsou obyčejně vhodné, i když zde existují výjimky. Jestliže je střed kartáčku dostatečně hustý, jistě neuškodí, pokud delší vlas na kraji jemně masíruje dáseň.

Velké diskuse se vedou o tvrdosti kartáčků. Bohužel neexistuje jednoduchá metoda, která by určila zcela optimální tvrdost. Obecně platí, že kartáček by neměl být příliš tvrdý, protože pak poškozuje dáseň. Husté kartáčky budou vhodné i měkčí, protože se štětiny opírají o sebe a dobře čistí. Různí výrobci ale své kartáčky různé označují, takže není zcela srovnatelná stupnice tvrdosti u jednotlivých výrobků. Nejlépe uděláte, pokud zvolíte spíš měkčí, i když ne nejvíc.

Jak dlouho kartáček vydrží

Výdrž zubního kartáčku záleží na stylu používání a typu vláken. Je nesmysl na kartáček zuřivě tlačit, protože pak se štětiny ohnou a nemohou čistit. Takovým stylem čištění navíc kartáček zlikvidujete poměrně rychle. Jestliže čistíte správně, vydrží kartáček zhruba dva měsíce. Pak doporučujeme zakoupit nový. Nový kartáček potřebujete vždy, když zjistíte, že se štětiny rozjíždějí do stran, kdy zkrátka nedrží tvar. Během doby užívání nezapomínejte kartáček dobře opláchnout. Není od věci ho občas polít vroucí vodou, aby se vydezinfikoval.

Nezapomínejte na mezizubní kartáčky

Pro zubní hygienu je důležité si pořídit také mezizubní kartáčky různých velikostí, se kterými se dostanete do mezer mezi zuby a několika tahy je řádně vyčistíte. Tím odstraníte většinu plaku a bakterií a zuby se vám v této prostoře nebudou kazit. Přitom právě mezizubní prostory jsou u Čechů častým místem, kde se zuby kazit začínají.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47