Co dělat, když zaútočí roupi? Před touto potravinou doslova utíkají

 Zdraví 
03. dubna 2018 08:06 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Roupi se mezi dětmi přenášejí velice rychle Shutterstock
Když se o dítěti řekne, že má roupy, obvykle se tím myslí jeho nezkrotný temperament. Jenomže ve skutečnosti mnohé děti tito červíci trápí víc a častěji, než si rodiče dokáží představit. Léčba je přitom podle odborníků mnohdy snadnější než prevence.

Roup dětský nebo-li Enterobius vermicularis je nejrozšířenějším původcem parazitálních onemocnění u nás. Nakazit se roupem je přitom docela snadné. Stačí totiž přijít do kontaktu s již nakaženými dětmi a nebo na veřejných toaletách.

Příznaky

Mnohdy bývají příznaky jenom nepatrné, takže si jich rodiče často nemusejí vůbec všimnout. Projevy bývají omezeny převážně na večerní a noční hodiny, kdy postiženého trápí svědění v okolí konečníku, občas mírné, občas však i velmi úporné. Spánek může být neklidný a dítě následně značně unavené.

Vajíčka jsou všude

Nakazit se červíky je velice snadné. Stačí pozřít vajíčko. V trávícím ústrojí se z nich líhnou larvy, které se vyvíjejí a v dospělosti kladou vajíčka. Ta umísťují v okolí řitního otvoru. Pokud se nakažený v tomto místě škrábe, dostávají se na ruce a za nehty, odtud dál na oblečení a prádlo. A cesta k nákaze je pak velice krátká, a to zvlášť, pokud dítě navštěvuje kolektiv dětí.

Prevence těžká, léčba lehčí

Léčba je poměrně snadná, prevence už o něco horší. Vhodné je dětem dostatečně stříhat nehty a dávat jim pyžama s pevnější gumou, aby se nemohly tak snadno škrábat. Dále je potřeba ruce mýt desinfekčním mýdlem a omývat i oblast konečníku, pravidelně měnit prádlo, prát jej a žehlit. Pokud se v rodině nebo v kolektivu roupi objeví, je dobré přeléčit všechny děti nebo celou rodinu. Nejjednodušší první pomocí je lék vermox, který je na předpis. Ale vyzkoušet můžete také řadu přírodních prostředků.

Česnek s otazníkem

Určitě vám také vaše babičky říkaly, abyste jedli česnek, že je to dobré proti červíkům. Jenomže až tak spolehlivý pomocník to není. Někomu stačí sníst pár topinek řádně potřených česnekem, jiný se roupů nezbaví ani po několikadenní konzumaci velkého množství čerstvého česneku. Česnek je tedy ne moc spolehlivý. Navíc, pokud na něj nejste zvyklí, můžete si jeho prostřednictvím podráždit žlučník nebo žaludek. Další jeho nevýhodou je výrazné aroma, které je z úst cítit pěkně dlouho. Zkusit můžete černý česnek, který je mnohonásobně silnější, ale nemá až tak silné aroma. Více jsme o něm psali zde

Před kyselým utíkají

Mnohem lepším bojovníkem proti roupům je kyselé zelí. Před ním červíci doslova sami utíkají. Dopřejte si čerstvé, které je samozřejmě nejlepší, nebo si z něj uvařte polévku či přílohu. Opakujte tento postup alespoň tři dny a roupi se většinou odporoučí. Zelí má však bohužel jeden vedlejší účinek. Bude vás nadýmat. Kromě kyselého zelí je na tom podobně i kyselé mléko. Dopřejte si jej alespoň tři dny po sobě, a to v půllitrové dávce, nejlépe v odpoledních hodinách.

Pozor na zánět střev

Pokud léčba přírodními prostředky nezabere ani po pěti dnech, neváhejte a navštivte se svými problémy lékaře. Onemocnění roupy totiž není tak banální, jak se může na první pohled zdát. Stále jde o infekci, které se tělo snaží bránit. Vleklé onemocnění se také může snadno proměnit v zánět střev.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47