Jak žehlit vlasy, abyste si je nezničily? Chce to dodržet pár pravidel

 Krása 
04. dubna 2018 16:05 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Žehlením mohou vlasy hodně trpět Shutterstock
Žehlička na vlasy je vynález, který si ženy hodně oblíbily. Jenže tato procedura má jeden háček - pokud zvolíte špatný postup, můžete si své vlasy nepěkně poničit. Pokud nechcete, aby žehlička na vlasy napáchala více škody než užitku, držte se pár jednoduchých zásad a vaše hříva vám bude vděčná.

Některé ženy si vlasy žehlí prakticky denně. Jenže jakákoliv tepelná úprava vlasů může vaši hřívu poničit. Je to podobné jako u kulmování nebo používání fénu.

Pokud si tedy chcete zachovat kvalitu svých vlasů i po pravidelném používání žehličky na vlasy, přijměte za své pár jednoduchých zásad. A jestli toužíte po lesklých a nadýchaných vlasech, můžete vyzkoušet také recepturu, o které jsme psali zde.

Žehlička patří jen na suché vlasy

Jednou z nejčastějších chyb začátečnic je, že žehličku použijí na vlhké nebo mokré vlasy. Tato chyba ale může mít nedozírné následky. Můžete si totiž vaše vlasy spálit. Zásadní pravidlo tedy zní, žehlete vždy jen suché vlasy.

Pokud pospícháte a nemáte čas vyčkat, až vaše vlasy přirozeně uschnou, použijte třeba fén. Žehlit ale vlhké nebo mokré vlasy je neskutečný hazard, který vaši kštici může nenávratně zničit.

Na lak zapomeňte

Pokud chcete vlasy co nejvíce ochránit, před žehlením na ně naneste ochranný přípravek. Díky němu se totiž vlasy méně vysušují. K dostání jsou termoochranné přípravky, které se aplikují do mokrých vlasů, nebo spreje, které se stříkají do suchých vlasů a následně je třeba chvíli počkat, aby nebyly vlasy navlhlé.

Nikdy ale před žehlením své vlasy nelakujte! Sice byste tím docílily velmi pevného účesu, ale za cenu zničených vlasů. Navíc vyčesat zažehlený lak je takřka nadlidský úkol a obvykle vám nakonec nezbude nic jiného, než hřívu umýt. Totéž platí i pro tužidla.

Postup žehlení

Než se do žehlení pustíte, vlasy vždy pečlivě rozčešte. Pokud je necháte zakluntané, žehlička je může snadno polámat.

Pokud chcete docílit opravdu hezkého účesu, vždy žehlete od spodních pater vlasů k horním pramínkům. Při opačném postupu mohou být vaše vlasy zplihlé. Skvělou pomůckou je skřipec, kterým si horní patro vlasů sepnete nahoru a spodní patro necháte volné.

Vlasy nežehlete úplně od hlavy, ale začněte pár centimetrů od ní, aby měl účes dostatečný objem.

A nikam nespěchejte, žehličkou sjíždějte po vlasech spíše pomalu. Vlasy rozdělujte raději na tenčí prameny - možná vám to potrvá o něco déle, ale tenký pramen stačí přejet jen jednou nebo dvakrát a bude skvěle narovnaný, což se u silných pramenů říct nedá. Snížíte tak působení tepla na vaše vlasy, což jim jenom prospěje.

Když máte spodní část vyžehlenou, uvolněte ze skřipce další část vlasů a postupujte stejně tak dlouho, až se dostanete k horním pramenům. Nakonec konečky vlasů ošetřete vlasovým olejíčkem a celý účes zafixujte lakem.

Nevystavujte vlasy vysoké teplotě

I když mohou dokonale rovné vlasy vypadat skvěle, snažte se žehličku nepoužívat každý den a nechte svou hřívu taky občas vydechnout. Odborníci doporučují používat žehličku u zdravých vlasů maximálně dvakrát týdně, u barvených pak nabádají k ještě větší opatrnosti. A pokud jsou vaše vlasy už zničené, na žehličku raději rovnou zapomeňte.

Nepřehánějte to ani s teplotou. Není snad nutné vysvětlovat, že čím vyšší teplotu použijete, tím pro vaše vlasy hůře. Snažte se držet do teploty 200 stupňů Celsia, která vlasům ještě příliš neubližuje. Vyšší teplotu pak mohou zvážit ženy, které si vlasy nebarví, případně majitelky silných a nepoddajných kudrnatých vlasů.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod