Záludná teflonová pánev. Na co si dát při jejím používání pozor?
tejně jako stoupá popularita tohoto materiálu, přibývá i debat o tom, zda je jejich používání škodlivé. Jaká je tedy pravda?
Podívejte se spolu s námi na důvody, pro které je teflonová pánev považována za nejnebezpečnější věc v kuchyni, dokonce nebezpečnější než nůž. Máme se čeho obávat nebo jsou to jen fámy? Když jsme u toho zdraví. Víte, jak udržovat mozek v kondici správnou skladbou potravin?
Historie teflonu
Teflon byl objeven naprostou náhodou před necelými sto lety a jeho první využití bylo při výrobě bomb. Trvalo skoro dvacet let, než se jeho pole působení začalo rozšiřovat. Teflon je dokonce v Guinnessově knize rekordů označen za materiál, na kterém se nepřipeče vůbec nic.
Kde všude se teflon používá?
- ve stavebnictví
- při výrobě antiadhezivních povrchů pánví a hrnců
- najdeme ho v tenké vrstvičce na sportovních oděvech - pomáhá propouštět vodní páru a zároveň brání vstupu vody
- využíváte jej i při práci s počítačem - tvoří spodní část myši, která hladce klouže po stole
- najít ho můžete i v holicích pěnách či lacích na nehty
- na slunečnících a žehličkách
- v medicíně na výrobu implantátů
Kdy teflon škodí?
Vědci problém teflonu odhalili celkem rychle. Při zahřátí nad 475 ° C dochází k uvolňování nebezpečných fluorových uhlovodíků a jiných látek. Tyto látky způsobují projevy podobné chřipce - bolesti hlavy, svalů, namáhavé dýchání a dokonce i zvýšenou teplotu. Projevy trvají jen několik dní. Lékaři ale mají zkušenosti s množstvím úmrtí, které tyto výpary způsobily. Dvě látky uvolněné z teflonové pánve mají spojitost s rakovinou, další dvě ovlivňují skleníkový efekt a takto bychom mohli pokračovat velmi dlouho.
Co hrozí?
Problém nespočívá ani tak v samotné pánvi či v teflonu. Za normálních okolností, například když si koupíte zcela novou pánev, nic nehrozí. Pokud je vaše pánev starší a je poseta drobnými škrábanci, hrozí nebezpečí. Proč?
Nenápadné poškození povrchu teflonové pánve s jejím následným zahřátím způsobí, že se malé částice teflonu začnou uvolňovat a my je vdechneme. Vědci se stále nemohou shodnout na teplotě, při níž k tomuto uvolňování dochází. Nejčastěji se uvádí přibližně 360 - 370 °C, přičemž se zvyšující teplotou se z něj uvolňují i nebezpečné výpary. Ty pak vedou k tzv. teflonové horečce.
Jak se bránit?
Bránit se tím, že se budeme do smrti vyhýbat teflonu, nemá smysl. Nikdy nevíte, ve které restauraci vám na takové pánvi připravili oběd. Mnohé pánve dnes mají červené kroužky, které signalizují, že jste dosáhli správnou teplotu. Dokonce si můžete koupit i takové, které mají na rukojeti display, a ten vás informuje o aktuální teplotě. Popřípadě existují i takové, které vás pomocí alarmu upozorní, že se pánev začíná přehřívat.
Důležité rady
Nikdy neohřívejte teflonovou pánev jen tak nasucho, bez oleje, který pánev během zahřívání chladí. Protože jinak hrozí, že se z pánve uvolní výše zmíněné látky.
Teflonových pánví se nemusíme bát, pokud se k nim budete zodpovědně chovat, nebudete je mýt drátěnkou a přehřívat. Škrábancům se snadno vyhnete, pokud budete používat dřevěné, popřípadě plastové vařečky.
Odborníci trvají na tom, že když máte byť jen trošku poškozenou teflonovou pánev, měli byste ji okamžitě vyměnit. Protože poškrábaný povrch vede k častějšímu připalování jídla.