Zkuste ideální čaj do sychravého počasí. Detoxikuje a zároveň podporuje dlouhověkost

 Zdraví 
21. ledna 2018 09:05 / Gabriela Opltová
  0
📷
3 fotografie v galerii
Už jste někdy vyzkoušeli exotický čaj Inků lapacho?  Shutterstock
Chcete se zahřát a navíc toužíte žít dlouhý a kvalitní život? Vyzkoušejte exotický čaj Inků lapacho. Traduje, že jeden z ruských carů se díky každodennímu užívání šálku odvaru z lapacha dožil až 130 let.

Lapacho je známý a legendami opředený čaj Inků. Jedná se o přírodní produkt z kůry stromu lapacho, neboli dubu jihoamerického. Ten roste především v lesích Brazílie, Bolívie, Peru a severní Argentiny.

V oblasti And dosahují tyto stromy mnohdy stáří až 700 let. Lapacho je od pradávna používáno k léčení nejrůznějších zdravotních problémů. Traduje se, že lidé, kteří tento čaj pravidelně pijí, se dožívají velmi vysokého věku. Máte rádi netradiční čaje? Zkuste náš další tip.

Co čaj lapacho obsahuje?

Tento nápoj obsahuje flavonoidy a bioflavonoidy, díky kterým má skvělé detoxikační účinky, snižuje vysoký krevní tlak a podporuje trávení. Velmi důležitými látkami jsou lapachol a jeho deriváty. Ty jsou charakteristické svými protinádorovými vlastnostmi. Obsahuje rovněž látku zvanou katechin, která pozitivně ovlivňuje kardiovaskulární systém.

Lapacho čaj obsahuje

  • vlákninu
  • vitaminy A, C, D, E i K a téměř celý vitaminový B komplex
  • minerální látky a stopové prvky
  • vápník
  • draslík
  • železo
  • zinek
  • křemík
  • mangan

Jaké jsou účinky na zdraví člověka?

Léčivý čaj Inků má antiseptické, antibakteriální a antivirové účinky. Poskytuje silnou podporu imunity, ochranu buněk před rakovinovým bujením a pomáhá při odstraňování volných radikálů. Pozitivní vliv má i na trávicí systém, urychluje metabolismus a zvyšuje chuť k jídlu. Pomůže osobám s bolestmi žaludku a špatným trávením. Stejně tak je vhodný k odstranění přebytečné vody z těla. 

Nejsilnější stránka čaje

Pravděpodobně jedním z nepozitivnějších účinků tohoto čaje je jeho detoxikační schopnost. Odstraňuje z těla odpadní látky, těžké kovy i toxiny. Pročišťuje cévy i játra, podporuje tvorbu červených krvinek, snižuje vysoký krevní tlak i cholesterol. Stejně blahodárně ovlivňuje nervový systém, zlepšuje kvalitu spánku a odstraňuje stres a migrény. Lapacho čaj má léčivé účinky i na pokožku, kterou udržuje zdravou a pevnou. Znáte léčivý nápoj z cibule? Psali jsme o něm před časem.

Vyzkoušejte léčebnou kúru

Příprava lapacho čaje není úplně klasická. Jelikož jde o kůru stromu, nestačí ji jen zalít horkou vodou a nechat louhovat. Na tři deci nápoje budete potřebovat 2 čajové lžičky sušené kůry dubu jihoamerického, kterou není problém zakoupit přes internet, nebo v obchodech se zdravými potravinami. Sušenou kůru nasypte do hrnce, zalijte vodou, přiveďte do varu a na mírném ohni vařte 10 až 12 minut.

Potom hrnec odstavte z ohně a odvar nechte přikrytý louhovat dalších 12 až 15 minut. Čaj můžete scedit a pít ještě teplý. Není příliš vhodné jej sladit. Při různých zdravotních problémech či detoxikaci se doporučuje léčebná kúra dlouhá 4 až 6 týdnů, během které pijte 2-3 šálky denně. Po tomto období je třeba dát si měsíční pauzu.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve