Udělejte si čaj z netradiční byliny. Vyléčí vaše nitro a dokonale nahradí kávu

 Zdraví 
11. října 2017 10:25 / Monika Thomsonová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Sáhněte po tomto malém zázraku, nebudete litovat Shutterstock
Skromná rostlinka čekanka obecná si vás získá díky pestrému využití v kuchyni a širokými zdravotními benefity. Čaj z kořene čekanky mnozí považují za malý zázrak. Řekneme vám proč.

Rostlinka s modrými květy, které se také říká modrá pampeliška, se používá k léčbě potíží, jako je ztráta chuti k jídlu, bolest žaludku, zácpa, tlukot srdce a mnoho dalších. Můžete si z ní rovněž připravit chutný čaj a slouží jako náhrada za kávu. Přinášíme vám, pár důvodů, proč je dobré čekanku zařadit do naší kuchyně.

Trávení

Čekanka obsahuje látku inulin, tedy prebiotickou vlákninu, která má řadu vědecky potvrzených pozitivních a účinků na naše zdraví. Díky obsahu inulinu dokáže čekanka zabránit zažívacím a střevním problémům. Proto pokud trpíte jedním z těchto příznaků, uvařte si čekankový čaj. Nejenže se budete cítit lépe, ale odlehčí to vašemu organismus a zbavíte se plynatosti a nepříjemných bolestí.

Silný antioxidant

Čekanka je zařazována mezi rostliny s největšími antioxidačními účinky. Jako antioxidant pomáhá odstraňovat toxiny z těla, udržovat tělo čisté a bez škodlivých látek. Pravidelné pití čaje z této bylinky slouží i jako prevence proti mnoha zdravotním potížím.

Zdravá játra a ledviny

Ledviny a játra působí jako hlavní detoxikační orgány v našem těle. A právě odvar z  čekanky podporuje  jejich činnost a zlepšuje tak přirozenou detoxikaci.

Snižuje cholesterol

Již zmíněný inulin také napomáhá snižovat množství špatného cholesterolu v těle a pomůže i snížit krevní tlak.

Podporuje hubnutí

Čekanka obsahuje nejvyšší koncentraci inulinu v celém rostlinném království, a proto působí jako faktor potlačující chuť k jídlu.

Úzkost a stres

Čekanku můžete použít i jako přirozené sedativum, neboť snižuje úzkost a uvolňuje mysl. Čekankový extrakt působí pozitivně na nervový systém a napomáhá dobrému spánku. Pokud trpíte pocitem nespavosti či zvýšeným stresem, sáhněte po tomto malém zázraku, je mnohem lepší přírodní alternativou než tablety na spaní.

Látky, které působí ozdravně na játra a podporují metabolismus, se nacházejí v kořeni čekanky, který je nejlepší sbírat na sklonku léta, na podzim až do listopadu. Ze sušeného, praženého a umletého kořene se odedávna připravuje náhražka kávy - cikorka. Neobsahuje kofein, dobře chutná a podporuje trávení. Kořen čekanky je společně s cukrovou řepou, ječmenem a žitem součástí kávovinové náhražky známé jako melta. 

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve