Jak vybrat boty k oblečení? Jiné se hodí k šatům, jiné zase k legínám

 Móda 
10. října 2017 07:24 / Marie Popelková
  2
📷
5 fotografií v galerii
Aby byl váš outfit dokonalý, je třeba k němu zvolit správné boty. Shutterstock
Máte plnou skříň oblečení, ale nevíte, jaké boty k němu zvolit? Tento problém mívá hodně žen. Výběr typu bot k různým druhům oblečení přitom není radno podcenit. Nevhodným výběrem obuvi totiž můžete shodit celý váš outfit.

Je zřejmé, že jiné boty si žena obuje ke krajkovým šatům a jiné třeba k spotovnímu oblečení. I když se na první pohled zdá, že vybrat vhodné boty není žádná věda, opak je pravdou. Podle čeho se řídit a čeho se vyvarovat?

Krajkové šaty

Krajkové šaty jsou oblíbené zejména v letních dnech, ale jakou obuv k nim zvolit, představuje často problém.

Krátké krajkové šaty vyžadují skutečně excelentně padnoucí obuv, která nebude rušit jejich střih a barvu, a zároveň poskytne skvělý doplněk, nad kterým se budou ostatní pozastavovat. K černým, červeným či bílým šatům se zpravidla hodí obuv v závislosti na doplňcích nebo v odstínu šatů. Ovšem jaké boty zvolit u pestrých šatů či velice jemného střihu? Zpravidla jsou vhodné boty tělové barvy, které jsou vyvedeny jemně, ideálně s jemným podpatkem nebo bez něj.

Můžete zvolit i obuv se zlatým či stříbrným nádechem, která bude mít jemné pásky a šaty vkusně doplní. Dále jsou vhodné boty v samotném tónu šatů, vyvarujte se lakovaných bot na platformě, můžete vyrazit také v lodičkách nebo balerínách.

Dlouhé krajkové šaty vyžadují obuv, ve které se bude majitelce pohodlně chodit, jelikož dlouhé šaty se mohou snadno zaplést při chůzi a způsobit mírné klopýtnutí. Opět je ke krajkovým šatům lépe volit jemnou a vkusnou obuv, která zaujme svou elegancí spíše než humpoláckým zjevem. Snažte se zvolit nevýrazné, avšak kvalitní provedení.

Čeho se vystříhat? Ke krajkovým šatům se rozhodně nehodí lakované boty na platformě a dejte si pozor i na hutnou nevzhlednou obuv.

Legíny

Legíny jsou už několik let oblíbeným kouskem mnoha žen. Jakou obuv k nim volit? Záleží na ročním období, ve kterém legíny nosíte, jelikož se dají nosit celoročně.

V zimě si k legínám můžete nazout kozačky, polokozačky či boty s kožíškem, které se budou hodit k barvě kabelky nebo outfitu, který legíny doplňují. Na jaře a na podzim se nabízí spíše uzavřená obuv, jelikož vás může překvapit deštivé počasí, a ráno a večer již bývá zima. Proto se doporučují tenisky, baleríny, uzavřené boty na podpatku či kotníkové boty. V létě volte otevřenou obuv, plátěné boty a sandálky. Vše záleží na doplnění outfitu. K tunice s koženou bundičkou nebo kabátkem se hodí spíše uzavřená kotníčková obuv, stejně tak jako k pleteným šatům, ovšem k halence, tílku či letnímu oblečení jsou vhodnější plátěné tenisky, boty na podpatku či pásková obuv.

Pamatujte, že závisí spíše na celkovém outfitu než právě na legínách. Ty představují univerzální a dobrý módní kousek, který se hodí pro každého. Boty na podpatku opticky prodlouží nohu, a osoby menšího vzrůstu je uvítají, jelikož legíny velice zvýrazňují délku a tloušťku nohou.

Jaké boty na svatbu

Obuv na svatbu tvoří nedílnou součást svatebních šatů pro ženicha i nevěstu. U nevěsty záleží na délce a provedení svatebních šatů. Zpravidla její šaty bývají dlouhé, bílé a široké, a proto záleží na osobních preferencích. Obecně je dobré, pokud má nevěsta střevíčky na vyšším podpatku, ovšem neměl by být vysoký příliš. Tvar boty často kopíruje módní trendy. I k tak slavnostmínu aktu ale můžete zvolit i velice jednoduché baleríny, jelikož nevěsty se chtějí ve svatební den cítit dobře a pohodlně. Žádané jsou také boty s krátkou špičkou na nízkém podpatku. Všeobecně platí, že nevěsta, která volí boty na vysokém podpatku, by měla precizně chůzi na podpatcích ovládat, neboť svatební šaty jsou těžké a koordinaci pohybů zhoršují. Za zmínku stojí také obuv, která má pásek kolem kotníku, právě v této udrží nevěsta stabilitu a cítí se bezpečně.

Pánské boty by měly být celokožené, ladit s oblekem, popřípadě by měl ženich využít formální černou barvu obuvi. K obleku si též mohou muži vybrat bílé, béžové či champagne boty, a to v lakovaném provedení či bez něj. Záleží na vkusu dotyčného páru, který obuv vybírá, a na barvě a střihu svatebního oblečení.

V den svatby záleží také na obuvi družiček a svatebčanů. Pro družičky je vhodné vybírat boty najednou a tak, aby ladily spolu se šaty.

Jaké boty ke společenským šatům

Nejprve je nejlepší zakoupit si společenské šaty, a následně až potom obuv, která se k nim nejlépe hodí a pasuje. V případě, že máte dlouhé šaty, záleží na tom, jaké jste postavy, ale obecně je vhodnější volit boty na vyšším podpatku, a to na takovém, aby bylo možné tancovat a pohybovat se. Závisí na příležitosti, na kterou v šatech půjdete.

V případě, že jdete na ples, jsou základem boty pohodlné a prošlápnuté. Pokud se chystáte do divadla, volte decentní obuv, která nebude příliš nápadná. Dle formálního úzu by měly mít uzavřenou špičku a měly by být s nelakovanou povrchovou úpravou, jelikož ta neupoutá tolik pozornosti. Nejvíce zaujmete kvalitními koženými botami, které jsou precizně ušity a ladí k oblečení. Nemusí být výrazné, ale i přesto upoutají pozornost. Jestliže si chcete zakoupit obuv před nákupem šatů, volte univerzální barvu a střih, a tedy nic nezkazíte béžovými koženými lodičkami s uzavřenou špičkou či černými decentními páskovými boty na středním podpatku.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve