Voda s citronem na lačno. Mýtus nebo skvělá věc?

 Zdraví 
08. října 2017 13:44 / Bronislava Silná
  0
📷
2 fotografie v galerii
Čerstvě vymačkaná šťáva ve sklenici s vodou. Skvělý prostředek pro zdraví Shutterstock
Určitě jste také už slyšeli o potřebě pít na lačno sklenici vody s citronem. Máme zajímavé informace o tomto fenoménu.

Předem tohoto textu musíme upozornit, že existují lidé, kteří mají z různých zdravotních důvodů a možností kombinací s léky zakázánu konzumaci citrusů. Zejména se jedná o osoby s nemocnými ledvinami a zvýšenou hladinou draslíku v krvi, dále o osoby užívající léky na snižování cholesterolu v krvi a další.

Pokud máte jakoukoli nejasnost, poraďte se s lékařem. Pro všechny ostatní je ale citron skvělá věc, která může výrazně pomoci zlepšit naše zdraví.

Jak vodu s citronem používat

Je to velmi jednoduché. Každé ráno si do sklenice vody o pokojové teplotě vymačkejte jeden citron a vodu ještě na lačno vypijte. Pokud máte nějaké zažívací problémy, použijte teplou vodu. Postup pravidelně opakujte. Jednorázové použití je sice také prospěšné, ale většina benefitů vzniká při pravidelném pití.

Na co všechno zabírá

Je to opravdu dlouhý seznam nemocí a obtíží, které je citron schopen zlikvidovat. Nepřekvapí, že pomáhá účinně bojovat s respiračními infekcemi. Protože obsahuje obrovské množství vápníku, hořčíku, fosforu a draslíku, je důležitý pro fungování celého těla a má pozitivní vliv na nervový systém.

Citronová voda vám sníží krevní tlak, zlepší stav vaší pokožky, kupodivu snižuje překyselení organismu. Protože ředí kyselinu močovou, pomáhá lidem nemocným dnou. Měly by jí užívat těhotné ženy. Snižuje pálení žáhy, rozpouští žlučníkové kameny, působí antimikrobiálně ve střevech, vyplavuje z těla toxiny.

Zlepšuje trávení, protože stimuluje tvorbu trávicích šťáv a podporuje činnost jater, konkrétně tvorbu jaterních enzymů. Potlačuje chuť k jídlu, a proto pomáhá při hubnutí. Protože působí v těle zásaditě, brání rozvoji rakoviny.

Je tohle všechno pravda?

I největší skeptici musí uznat, že z větší části ano. To proto, že obsah vitamínů a minerálů je měřitelná věc a jejich účinky na zdraví člověka jsou prokázané. Je známé, jak vitamín C zlepšuje naši imunitu a brání infekcím, takže není pochyb o tom, že tak působí i vitamín z citronu.

Citron sice není přeborník z hlediska obsahu vitamínu, ale zase je příjemný na pití a má další účinky, které z něho dělají dobrého pomocníka. Zejména jde o tvorbu zásaditého prostředí a obsah minerálů. Zajímavou myšlenkou je podávání na lačno se sklenicí vody, což ředí šťávu, která by koncentrovaná byla příliš dráždivá a současně umožňuje používat citron čerstvý po rozkrojení, takže může být biologicky velmi aktivní. V různých internetových diskuzích najdete mnoho lidí, kterým užívání citronu pomohlo.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve