Pět signálů, že vaše srdce není v pořádku. Nepřehlížejte tyto varovné příznaky

 Zdraví 
08. října 2017 09:40 / Monika Thomsonová
  0
📷
7 fotografií v galerii
Lidé si často srdeční selhání pletou s infarktem Shutterstock
Lidské srdce bije bez zastavení a odpočinku 24 hodin denně, 7 dní v týdnu a 365 dnů v roce. Pracuje i tehdy, když my odpočíváme. Tento super výkonný orgán se ale také někdy může pokazit.

Srdce je neúnavnou pumpou ženoucí krev do celého těla. Když se unaví, pak pumpování krve začne zaostávat. A v tu chvíli nám hrozí nebezpečí. Nepřehlížejte varovné signály vašeho těla a rozhodně nečekejte, až napočítáte všech pět příznaků. Stačí i jeden.

Nestačíte s dechem

Na zadýchávání u rychlé chůze či sportu není nic neobvyklého. Zpozornět byste měli, když se začnete zadýchávat při běžných denních činnostech. Dušnost totiž patří mezi základní příznaky srdeční nedostatečnosti či  selhání. Zpočátku se obtíže objevují jen při větší námaze, později ale třeba i při procházce či domácím úklidu. Časem se dušnost může zhoršit natolik, že se objeví i v noci, když si lehneme na záda. V tomto případě byste měli co nejdříve vyhledat lékaře.

Otoky nohou a kotníků

Jedním ze signálů, že vaše srdce nezvládá správně plnit svoji funkci, jsou otoky nohou a kotníků. Jen hrstka lidí si tyto problémy spojuje se srdcem.

Nevysvětlitelná únava a slabost

Neustálá únava a vyčerpání může být rovněž signálem, že srdce nepracuje správně. S krví rozvádí i kyslík a důležité živiny do celého těla. Pokud ale zaostává, pumpuje krev přednostně do životně důležitých orgánů, a to na úkor svalů. Proto se můžete cítit malátní a unavení.

Nadměrné bušení srdce

Po fyzickém výkonu je zrychlené bušení srdce normální. Pokud ale cítíme bušení, které neodpovídá prožívané situaci, může to být proto, že se srdce snaží dohnat zpomalené tempo způsobené selháním. Začne proto enormně pumpovat krev, která se v těle nahromadila.

Rychlý nárůst váhy

Nefunguje-li srdce úplně správně, pak se v těle nahromadí voda. Jedním z varovných signálů je i znatelný nárůst váhy ve velmi krátkém čase (dokonce až dvě kila během jednoho týdne). Přebytečná tekutina může zárověň způsobit nechutenství a nevolnosti během jídla. Až 97 procent Čechů si nechuť k jídlu nespojují se srdcem.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve