Zapomenutý cibulový čaj je doslova elixírem zdraví

 Zdraví 
03. listopadu 2017 09:01 / Kateřina Kofroňová
  2
📷
4 fotografie v galerii
Chutný nápoj, který zatočí s chřipkou a kašlem Shutterstock
Léčivé účinky "obyčejné" cibule jsou známy již po celá staletí, ale poslední dobou se na ně tak trochu zapomíná. Čaj z cibule je přitom lahodným a velmi účinným nápojem, který zatočí s chřipkou, zklidní krk a zmírní otoky nosní sliznice.

Už naše babičky nedaly dopustit na léčivé čaje a odvary. Věděly totiž o bylinkách a obecně léčivých účincích potravin mnohem více, než my. Na tento velmi účinný lék proti různým neduhům vám stačí nejzákladnější surovina, kterou má doma vyloženě každý. A to (ne)obyčejná cibule.

S čím vám cibule pomůže

Škrábe-li vás v krku, trápí kašel, nebo bolí celé tělo, máte virózu, horečku či chřipku, cibulový čaj je vhodný právě pro vás. Nemusíte hned běžet do lékárny a cpát do sebe jeden prášek za druhým. Vsaďte radši na osvědčený recept našich babiček, který obsahuje éterické oleje a mohou ho popíjet i děti.

Nejlepší lék na kašel

Cibulový odvar se nejlépe hodí právě na odkašlávání, protože lidské tělo se snaží pomocí zvýšené tvorby hlenů vylučovat sirné látky a silici z cibule. Řídký hlen s antimikrobiálními vlastnostmi cibule pak dokáže skvěle vyčistit průdušky i od starého hustého hlenu.

Příprava léčivého odvaru

Na přípravu cibulového odvaru budete potřebovat pouze jednu větší cibuli, 300 ml vody a med nebo další ingredience na dochucení. Cibuli oloupejte, nakrájejte na čtvrtiny a vhoďte do vroucí vody. Povařte pět minut, odstavte a nechte ještě deset minut louhovat. Poté už jen přeceďte, doslaďte medem a ještě za tepla vypijte.

Jak často jej pít

Tento odvar uctívejte jako lék a pijte ho třikrát denně. Uvidíte, že už po několika málo hrnečcích se budete cítit mnohem lépe. Stejně jako ostatní čaje si ho ale vždy připravujte čerstvý.

Nechutná vám?

Odvar z cibule nemá nijak výraznou chuť, takže vyloženě nechutnat by vám neměl. Pokud však tuto chuť nevyhledáváte, ochuťte si nápoj skořicí, hřebíčkem, citronem nebo plátkem zázvoru.

Ideální je čaj i osladit, ale jedině medem, který obsahuje spoustu zdraví prospěšných látek, jako například vitaminy, aminokyseliny, éterické oleje a různé minerály. Do nápoje ho ale přidejte až na konec, aby se většina účinných látek neztratila. Jestliže mu ani tak nepřijdete na chuť, nezoufejte. Zkuste si připravit jiné bylinné čaje, které mají rovněž blahodárné účinky. Psali jsme o nich zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47