Zatočte s únavou! Poradíme, jak rychle získat energii po ránu i během dne

 Zdraví 
18. ledna 2018 09:09 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Energii vám dodá například guarana nebo zázvor Pixabay
Když se nám zdá, že se nemůžeme probrat nebo když začínáme přes den usínat, sáhneme obvykle po kávě. Zdaleka to není jediný vhodný prostředek. Doporučíme některé jiné možnosti.

Zvyk sáhnout po kávě při každé příležitosti když jsme unavení, nemusí být za všech okolností vhodný. Co všechno způsobí káva v našem těle, jsme psali zde. Proto nabízíme několik dalších možností, jak s únavou zatočit. 

Čaj

Asi nepřekvapí, že výborným životabudičem je čaj. Ne ovšem ledajaký. Pravý černý čaj není špatný, ale jednoznačně vede kvalitní zelený čaj. Dejte si ovšem pozor na jeho přípravu. Louhuje se při nižších teplotách než čaj černý, takže mu stačí asi 80 – 90 stupňů. Po uplynutí příslušné doby louhování, která je kolem tří minut je zapotřebí sítko vytáhnout. Čaj můžete popíjet i v průběhu dne a budete plni energie. Navíc má mnohé léčivé účinky, takže si prospějete nadvakrát.

Zázvor

Na probrání je dobrý také zázvor. Zázvorový čaj připravíte jednoduše tak, že nastrouháte trochu zázvoru a přelijete vroucí vodou. Můžete přidat citron. Nápoj má i pozitivní účinky při nachlazení. Citron dodá i potřebný vitamin C, takže se budete cítit opravdu dobře.

Bylinky

Přívrženci bylinných čajů mají také celou řadu dalších možností. Skvělá je kombinace pěti bylinek – rozchodnice růžové, paulínie nápojné, sibiřského ženšenu, jahodníku lesního a kotvičníku zemního. Pro jednoduché použití působí dobře i mátový čaj s citronem.

Vývar

Pokud jste to večer přehnali s alkoholem, asi oceníte vývar. Hodí se masový i zeleninový. Vývar ale může být dobrým prostředkem pro aktivní prožití dne i pro ty, kdo alkoholu neholdovali. Obsahuje totiž celou řadu minerálů, které nás pomáhají uvést do aktivního stavu a bez nichž se cítíme špatně.

Magnesium

Někdy je pocit únavy dán nedostatkem magnesia, tedy hořčíku. To může nastávat u některých osob kdykoli. U jiných po velkém výkonu, kdy se hodně potí. Jiní zase pocítí deficit hořčíku po nemoci. Každopádně nezaškodí si při pocitu únavy dopřát tabletku tohoto minerálu. Nepřekračujte denní dávku, ale po několika dnech užívání uvidíte rozdíl.

Chia semínka

Někteří nedají dopustit na chia semínka. Nepůsobí jen na povzbuzení, ale mají i sytící schopnosti. Můžete je kombinovat s různými dalšími produkty. Oblíbená je varianta s kokosovým mlékem a pro ty, kdo potřebují opravdovou bombu ještě i s kokosovým cukrem.

Guarana

Jde o přírodní produkt, který má nejsilnější vliv na naši ospalost. Proto se často používá v nápojích pro řidiče a v různých dalších produktech. Nevýhodou je, že se zde kombinuje s obrovským množstvím cukru, který sice dodává energii, ale současně působí mnohé problémy. Raději proto využijte práškovou guaranu a nápoj si připravte sami.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47