Konzumujete často pekanové ořechy? Toto byste měli určitě vědět

 Zdraví 
24. ledna 2018 09:48 / Monika Thomsonová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Skvělou zprávou je, že pekanové ořechy neobsahují cholesterol Pixabay
Pravidelnou konzumaci ořechů ocení náš kardiovaskulární systém, trávicí soustava i mozek. Ořechy jsou skvělým zdrojem mnoha vitamínů, minerálních látek i stopových prvků. Jeden méně známý druh vám dnes představíme.

Jde o pekanové ořechy pocházející z Ameriky, které jsou již na první pohled podobné známým vlašským ořechům. Neobsahují cholesterol, zato jsou plné hořčíku, železa a vápníku. I v malém množství jsou pro tělo přínosem. Proč jsou ořechy pro náš organismus tak cenné?

Kde je najdeme?

Pekanové ořechy jsou plody ořechovce pekanového. Jedná se o mohutný strom pocházející z centrální části jihu Severní Ameriky. Vyskytuje se zejména v údolí řeky Mississippi, v okolí řek v Oklahomě a Texasu, ale také na severu Mexika. Ořechovec pekanový je listnatý, opadavý a středně rychle rostoucí strom, který dorůstá až do výšky 50 metrů.

Ořechovec pekanový je charakteristický mohutným kmenem a zaoblenou korunou, která může mít šířku i 20 metrů. Plodem je peckovice s jednou peckou obalenou ve slupce. Pecka s vnitřními semeny je vlastně ořechem, který se konzumuje. Kromě plodů se z ořechovce využívá i dřevo. Je tvrdé a těžké. Používá se například na výrobu rukojetí nářadí, nábytku, podlahovin i jako palivo. Jen pro zajímavost, název pekan pochází z indiánského výrazu, který v překladu znamená ořech potřebující k rozbití kámen.

Pekanové ořechy jsou plné nenahraditelných látek

Pekanový ořech obsahuje okolo 10% bílkovin a více než 60% zdravých tuků. Je zdrojem:

  • omega 3 a 6 nenasycených mastných kyselin
  • vlákniny
  • betainu
  • cholinu
  • sacharidů
  • hořčíku
  • železa
  • draslíku
  • vápníku
  • fosforu
  • zinku

Jak působí na náš organismus?

Skvělou zprávou je, že pekanové ořechy neobsahují cholesterol a navíc:

  • výrazně podporují obranyschopnost
  • detoxikují organismus
  • chrání buňky před volnými radikály
  • pozitivně ovlivňují trávení
  • podporují pravidelné vyprazdňování
  • pročišťují cévy
  • odstraňují špatný cholesterol
  • mají uklidňující vliv na nervový systém
  • udržují v kondici mozek a zlepšují paměť

Pravidelnou konzumací může člověk účinně předcházet tvorbě žlučových kamenů. Ořechy rovněž představují prevenci před mnoha typy rakoviny či Alzheimerovou i Parkinsonovou chorobou. Podle posledních studií dokáží dokonce výrazně potlačovat jmenované onemocnění.

Jak je konzumovat?

Pekanové ořechy jsou obvykle 3 až 6 centimetrů dlouhé. Tvarem se podobají vlašským, dokonce i jejich složení je podobné. Odlišují se chutí. Pekanové ořechy jsou mnohem jemnější. Nemají bohužel tak dlouhou trvanlivost jako vlašské, proto je nutné je zkonzumovat rychleji. Pro uskladnění zvolte chladné a tmavé místo.

Před konzumací je vhodné je namočit do vody, nejlépe na noc. Ráno budou připraveny ke konzumaci a snadněji se budou trávit.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Známý šéfkuchař Ondřej Molina a slavný barman Tomáš Melzer umí připravit neskutečné dobroty i z toho,...

Styl

Zimní bundy od JD Sports - připravte se na Black Friday

Tech

Sporťák s kočičíma ušima byl posledním dílkem skládačky