I oblíbené hubnutí dle krabiček má svá pro a proti. Na co si musíte dát největší pozor?

 Zdraví 
22. ledna 2018 16:54 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Nekvalitní krabičkové diety vám mohou spíše uškodit Shutterstock
Tento způsob stravování se stal v posledních letech velkým hitem, který dodržuje nejedna slavná osobnost. Ovšem skutečně tento tip diety funguje, nebo je to jen tahák, jak dostat z našich kapes ještě více peněz?

Někteří si krabičkovou dietu nemohou vynachválit, jiným přijde tento typ stravování nemyslitelný. Stejně i jako všechno ostatní mají i krabičky svá pro a proti.

Výhody a nevýhody

Krabičková dieta tkví v tom, že vám poslíček doveze jídlo na celý den, které je rozděleno do několika krabiček. Jídlo v nich by mělo být nutričně vyváženo tak, abyste po něm neměli už chuť na nic jiného.

Má to samozřejmě své výhody. Nemusíte vařit ani chodit do restaurací na meníčka. Jedna velká nevýhoda je cena krabičkových diet. Měsíčně se totiž celková suma za tuto stravu vyšplhá až na několik tisíc korun.  A to si ne každý může dovolit.

Podle čeho vybírat

Pokud se rozhodnete přeci jen krabičkovou dietu držet, velmi dobře vybírejte firmu, která se touto službou živí. Na trhu jsou jich totiž stovky, a ne každá je skutečně kvalitní.

O vašem výběru by neměla rozhodovat pouze cena, ale především to, aby jídlo splnilo vaše požadavky na odpovídající denní energetický příjem, a zároveň bylo vyvážené co do složení živin. Kvalitní tým, který sestavuje jídelníček a pečuje o klienty je nezbytným základem.

Bohužel ani tvrzení, že jídelníček sestavuje skutečný výživový odborník, by vás nemělo zcela přesvědčit o tom, že je tato dieta skutečně kvalitní. Mnohdy jsou těmito „odborníky“ obyčejní kuchaři, kteří možná vařit umí, ale co se týče nutričních a výživových hodnot, tak o tom už ví pramálo.

Největší chyby krabičkových diet

Velkou nevýhodou krabiček je, že vám ji nesestaví takzvaně na míru. Navíc pokud zvolíte špatnou firmu, může se stát, že vaše tělo bude trpět na velké nedostatky bílkovin, vápníku a zeleniny.

Při dlouhodobějším dodržování to může vést ke zdravotním problémům. Tyto chyby byste ale měli být schopni odhalit sami, aniž byste k tomu potřebovali skutečného odborníka.

Je to jednoduché. Každý den by totiž krabička měla obsahovat nějakou hodnotnou bílkovinu, ať už v podobě masa, ryb, vajec či sýru. U vegetariánů by to měl být jiný zdroj kvalitních bílkovin, ať už v podobě tofu, šmakouna, robi masa a dalších náhražek.

Problémem může být také velmi nízká energetická hodnota celodenního jídelníčku, což sice zprvu přinese vytoužený úbytek hmotnosti, ale při dlouhodobém držení už to může být nebezpečné.

Denní energetický příjem by nikdy neměl být nižší než 5000 kJ, a i tento příjem by měli dodržovat pouze lidé, kteří nemají pohybovou aktivitu a mají velmi zpomalený metabolismus. U lidí, kteří pravidelně sportují, by měl být příjem samozřejmě ještě o něco vyšší.

Ideální krabička

Každá kvalitní krabička by měla mít na obale přehled energetických hodnot u jednotlivých jídel, a také informace o zastoupení jednotlivých živin. Bohužel i v tomto případě se dá mnohé ošidit.

Takže ještě než se vrhnete na krabičkou dietu, ověřte si, zda jídelníček sestavuje skutečně odborník s patřičným vzděláním. Co se týče obsahu krabiček, tak ideální krabička by tedy měla být taková, která alespoň v malém množství obsahuje v každém jídle bílkoviny.

Každý den by se v jídelníčku měly objevovat také mléčné výrobky, což jsou jogurty, zakysané výrobky a podobně. A v každé porci by měla být také zastoupena zelenina, ať už jde o snídani, oběd, večeři nebo svačinu, pokud samozřejmě nejde o sladký pokrm.

Pozor na jojo efekt

Mějte na paměti, že krabičková dieta je sestavena tak, abyste skutečně zhubli. Jinak byste si ji přeci nekupovali. Jenomže to s sebou nese jedno velké úskalí.

Tělo si totiž navykne na určitý přísun kalorií a pokud se jednou vrátíte k běžné stravě a porcím, na které jste byli zvyklí před tím, tak velmi rychle neberete zpět. A navíc bude pravděpodobně přírůstek hmotnosti ještě vyšší než před začátkem diety.

Krabičková dieta by vás však měla naučit, jaký je správný poměr živin na talíři i velikost dané porce. Takže pokud jednou skončíte s krabičkovou dietu, zkuste si doma připravovat jídlo v naprosto stejném duchu. Pak se jojo efektu nemusíte vůbec obávat. A samozřejmě nezapomínejte ani na pitný režim. Více o tomto tématu jsme psali zde

Vaše denní bilance by v celkovém součtu měla vypadat takto:

  • 90 g bílkovin (dodá 1 500 kJ)
  • 120 g sacharidů (dodá 2 000 kJ)
  • 40 g tuků (dodá 1 500 kJ)
  • 25 – 30 g vlákniny
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47