Jak na zahlenění? Pomáhá zázvor, mateřídouška i křen

 Zdraví 
22. ledna 2018 12:45 / Jan Novák
  0
📷
4 fotografie v galerii
Hlen dokáže nemocného řádně potrápit Shutterstock
Zahlenění je nepříjemným průvodním znakem onemocnění, například zánětu nosní sliznice, zánětu střev či v hrdle děložního čípku. Nemocnému způsobuje potíže, od kterých mu mohou ulevit bylinky.

Křen nemocnému uleví

Pokud se hleny tvoří neustále, vyplatí se vyřadit z jídelníčku sladkosti a tučná jídla. Naopak, organismus silně odhleňuje křen selský. Zařaďte ho proto do svého jídelníčku - do salátů, pomazánek a tak dále.

Křen také můžete nastrouhat a jednu lžíci nastrouhané hmoty vyluhujte přes noc ve 150 mililitrech vody. Pak přidejte dvě čajové lžičky medu a vypijte. Na zahlenění také pomáhá, pokud sníte několik lístků čerstvé meduňky lékařské.

Bylinné čaje na zahlenění 

  • Směs jedné čajové lžičky zeleného čaje, půl čajové lžičky sušeného zázvoru, špetky mletého pepře a tří hřebíčků přelijte 200 mililitry vroucí vody. Deset minut vyluhujte a pijte po doušcích. Čaj sice pálí, ale odhleňuje celý organismus.
  • Připravte směs stejných dílů divizny velkokvěté, plicníku lékařského, podbělu lékařského a jitrocele kopinatého. Přelijte dvě čajové lžičky směsi 250 mililitry vroucí vody, nechte deset minut vyluhovat a sceďte. Přislaďte medem.
  • Višňové stopky nevyhazujte, ale usušte je. Jsou vyhledávanou medicínou uvolňující hleny. Přelijte pět gramů višňových stopek 150 mililitry vroucí vody, 15 minut vyluhujte, sceďte a pijte dvakrát denně.

Tinktura na zahlenění

Mladé výhonky nebo pupeny z jedle uvolňují hleny. Zalijte dvě hrsti jedlových pupenů půl litrem lihu. Vyluhujte dva týdny, potom sceďte. Užívejte jednu lžíci denně.

Inhalace na zahlenění

Inhalace mateřídoušky a zánět průdušek (bronchitida) se zahleněním: Připravte si velkou osušku a do umývadla nalijte dva litry ohřáté vody, do níž přidáte dvě hrsti mateřídoušky. Nakloňte se nad umývadlo, přes hlavu si přehoďte osušku a vdechujte co nejteplejší aromatickou páru, dokud vám to bude příjemné.

Obklad při zahlenění

  • Zázvor je velmi účinný na uvolňování hlenů. Při zahleněných průduškách přelijte jednu lžíci zázvorové šťávy 200 mililitrů vroucí vody, a až tato směs trochu vychladne, přikládejte obklady na hrudník a na záda mezi lopatky. Kůže silně zčervená a dojde k prokrvení a odhlenění. Obklad přikládejte dvakrát denně.
  • Na zahleněná místa pomáhají kostivalové obklady. Nakrájený kořen kostivalu lékařského dejte do horké vody a vařte pět minut. Z odvaru připravte obklad a ten přikládejte na postižené místo.
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve