Vypěstovat skvostné vousy vyžaduje péči a trpělivost

 Krása 
21. ledna 2018 10:44 / Jan Novák
  0
📷
5 fotografií v galerii
Vousy jsou vaším poznávacím znamením a součástí image Pixabay
Je libo plnovous, několikadenní strniště, bradku, nebo dokonce knír? Vousy dovedou podtrhnout rysy vaší tváře, nebo vaši vizáž kompletně změnit k nepoznání. Nejde to ale samo, o svůj porost musíte pečovat.

Než si necháte narůst vousy, měli byste myslet na několik důležitých aspektů. Nový střih vousů se stane vaším poznávacím znamení a součástí image. Vyberte si proto styl, který koresponduje s vaší osobností, zaměstnáním a tím, jak trávíte volný čas.

Vousy vás nesmí příliš omezovat a musíte se s nimi cítit přirozeně a sebevědomě. Podstatný je také tvar obličeje a kvalita růstu vašich vousů. Pokud vám na tváři roste jen pár jemných vousů, hustý plnovous z nich vytvoříte jen těžko. Pracujte s tím, co máte k dispozici.

Strniště je oblíbené a dobře se udržuje

Ideální kompromis mezi hladce oholenou tváří a plnovousem představuje několikadenní strniště. Zvýrazní rysy tváře a působí ležérně i sexy zároveň. Pro docílení tohoto, na první pohled bezúdržbového stylu budete potřebovat kvalitní holicí strojek a zastřihovač vousů.

Pro změkčení nepoddajného porostu a zamezení svědění pleti vyzkoušejte oleje na vousy. Obsahují pečující směs olejů, často obohacenou o vonné esenciální složky. Vousy budou po použití jemnější na dotyk a pleť zůstane po dlouhou dobu příjemně hydratovaná.

Bradku můžete různě kombinovat

Bradka může být jediným ostrůvkem vousů na vaší tváři nebo může představovat nedílnou součást celkové úpravy. K plnovousu patří vždy, kombinovat ji ale můžete také třeba jen s knírkem a precizně zastřiženými vousy kolem úst.

Bradka vyžaduje podobnou péči jako plnovous. Aby vypadala vždy upraveně podle vašich představ, pořiďte si na její pravidelné pročesávání kartáč nebo hřeben na vousy. Na mytí poslouží některý ze šamponů určených pro mytí vousů.

Plnovous vyžaduje pravidelnou péči

Plnovous může být krátký i dlouhý, vždy se však skládá z kotlet, kníru a bradky. V případě, že se pro něj rozhodnete, nechte vousy volně růst měsíc až dva. Plnovous vyžaduje pravidelné mytí, nejlépe přípravky speciálně určenými na mytí vousů.

Vousům totiž neprospívá odmaštění, pro svůj zdravý vzhled vyžadují přirozený obsah olejů. Nepodceňujte ani pravidelné pročesávání hřebenem nebo kartáčem na vousy. Na závěr dodejte vousům výživu v podobě oleje nebo balzámu a v požadovaném tvaru je zafixujte voskem.

Knír patří mezi stále se vracející evergreeny

Knír střídavě mizí z módy a zase se do ní vrací. Upravený a na svém místě ho udržíte voskem na vousy. Kratší knírek se vám bude snadněji upravovat pomocí speciálního kartáčku nebo hřebene.

Nemáte-li jej k dispozici, podobnou službu vám udělá i kartáček na zuby. Naneste na něj malé množství vosku a knír pročešte. Na delší vousy aplikujte vosk pomocí prstů a následně je vytvarujte do požadovaného tvaru.

Ať už zvolíte jakýkoliv druh vousů, péči o ně nezanedbávejte. Myslete při tom i na to, že ženy považují upravené muže za lepší milovníky, jak jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve