Zbavte se vrásek i bez plastického chirurga. Stačí použít retinol

 Krása 
13. srpna 2021 10:18 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Retinol stimuluje tvorbu kolagenu, který s věkem ubývá Pixabay
Retinol je úžasný pomocník v boji proti vráskám, ale i jizvám. Aby ale opravdu pomohl, je potřeba dodržet několik pravidel při jeho používání.

Možná, že jste už narazili na přípravky s obsahem retinolu, ale netušíte, co to vlastně je. Nejde o žádnou umělou látku, ale o formu vitaminu A spadající do kategorie retinoidů. K jeho přednostem patří stimulace tvorby kolagenu a podpora obnovy buněk v pokožce. Jednoduše řečeno je to aktuálně asi nejlepší pomocník v boji proti vráskám, s nerovností pleti nebo pigmentovým skvrnám. 

Vhodný i na oční okolí 

Retinol se běžně používá i do krémů na oční okolí. Právě tam se vrásky jako první objevují nejčastěji. Určitě je tedy na místě vyzkoušet jeho snášenlivost na pokožce, zvlášť pokud máte retionolové sérum. Poměrně běžně se stává, že z počátku používání ucítíte mírné štípání. Proto si raději pořiďte krém či sérum s nižší koncentrací nebo přípravek používejte jednou za pár dní. Postupně, jak si pleť zvykne, můžete přidávat.  Pleť po pravidelném používání retinolu zesiluje a stává se odolnější.

Raději na noc

Retinol je hodně citlivý na sluneční záření. Z tohoto důvodu jsou obvykle retinolové přípravky dodávány v tmavých skleničkách. Neznamená to však, že se vám po něm například vytvoří vyrážky, ale jde o to, že sluneční paprsky snižují jeho účinnost. Proto je určitě lepší retinol používat na noc a přes den vzít na pomoc jiné sérum či krém, například s obsahem kyseliny hyaluronové, o níž jsme psali zde. Dejte si však pozor na kombinace jednotlivých produktů na bázi alfa-hydroxykyselin, jako je třeba kyselina glykolová, nebo kombinace s přípravky proti akné s kyselinou salicylovou. V obou případech může dojít k výraznému podráždění a zarudnutí pleti.

Chce to trpělivost 

Pozor, nelekněte se. V prvních dnech používání retinolu se může stát, že se vám začne olupovat kůže. Není to však výsledek špatné reakce pleti, ale jde o odumřelé kožní buňky, které zpomalují obnovu pleti. Ta se pak stává silnější a zdravější. Nečekejte však, že to bude znát okamžitě. První výsledky můžete očekávat zhruba po půl roce pravidelného používání, zvláště tehdy, pokud retinol používáte s cílem redukovat vrásky. Takže chce to čas, ale uvidíte, výsledky budou stát za to. 

Zdroj:www.webmd.com, www.healthline.com.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve