Alkohol má velký dopad na kvalitu spánku. Přestože si myslíme, že po něm dobře spíme, není to pravda

 Ostatní 
06. srpna 2021 12:09 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Mnozí pijí, aby dobře usnuli Depositphotos
Většina lidí si myslí, že se jim po alkoholu dobře usíná. Hodně lidí si dokonce dává takzvanou skleničku na dobrou noc. Opak je ale pravdou. Kvalita spánku po alkoholu je totiž velmi špatná.

Alkohol je vlastně sedativum tlumící centrální nervový systém, takže skutečně nám může pomoci dobře usnout. Jakmile je ale alkohol metabolizován v játrech, naruší REM fázi spánku a způsobí, že se budeme pořád budit a spánek nebude hluboký.

Čím více alkoholu, tím méně spánku

Kapka alkoholu na rychlé usnutí tedy opravdu může fungovat, jakmile ale vypijeme víc alkoholu, funguje to úplně obráceně. Navíc, čím více alkoholu večer vypijeme, tím více se eliminují jeho účinky na dobré usínání a naopak se zvyšují jeho účinky na narušený spánek.

Alkohol mimo jiné snižuje účinky hypoglosálního nervu, který způsobí, že se jazyk uvolní a ucpe dýchací cesty, což vede ke zvýšenému chrápání a exacerbaci spánkové apnoe, tedy pauzy v dýchání během spánku. Z tohoto důvodu se alkohol nedoporučuje jako pomoc při spánku a často způsobuje nespavost, časté probouzení během noci a celkově špatnou kvalitu spánku.

Jinými slovy spánek je po alkoholu tzv. mělčí, což v konečném důsledku znamená, že se prakticky nevyspíme, nebo velmi špatně. A i když nás následující den třeba nebolí po alkoholu hlava, cítíme se celkově špatně, za což může právě i nevyspání.

Kolik alkoholu zaručí dobrý spánek?

Pokud si chcete užít nějaký večírek plný alkoholu, pak bohužel musíte počítat s tím, že je prakticky jedno, v kolik hodin půjdete spát. I když půjdete do postele třeba před půlnocí, ale budete mít tzv. upito, váš spánek bude špatný a druhý den se stejně nebudete cítit dobře.

Pití alkoholu má v souvislosti s kvalitním spánkem svoje pravidla. Muži si mohou dopřát dva drinky za večer, zatímco ženy dokonce jen jeden. A aby se snížily nežádoucí vlivy alkoholu na spánek, měli bychom přestat pít alkohol nejméně čtyři hodiny před spaním.

Pro mnohé jsou tato pravidla bohužel nedosažitelná. A to znamená, že pravidelní návštěvníci restaurací a barů se pořádně nevyspí hned několikrát v týdnu. Špatný spánek má navíc vliv i na naše celkové zdraví. Není žádným tajemstvím, že pokud často špatně spíme, můžeme po čase potýkat s psychickými obtížemi, oslabeným imunitním systémem či úzkostmi. Dále čtěte: Zdravě jíst můžete i bez vaření. Zde jsou nápady, jak na to.

Zdroj: Martha Stewart.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47