Želatina je zdravá, ale ne vždy, varují lékaři
Želatina vzniká denaturací kolagenu. Ten tvoří významnou součást pojivových tkání. Najdeme ho proto v kůži, chrupavkách nebo kostech. Různé výzkumy ukazují, že jde o zdravou potravinu. „Želatina je jemný klih, který se získává vyvařením surovin bohatých na kolagen. Vařením se kolagen přeměňuje na glutin, který rosoluje a je hlavní složkou želatiny,“ uvádí MUDr. Hana Mojžíšová, specialistka na výživu.
V čem prospívá
Želatina je užitečná pro naše tělo z mnoha důvodů. Zlepšuje pružnost pokožky. Ta je hladší a pomaleji stárne. Zlepšuje stav kloubů, snižuje bolest způsobenou artritidou. Kvalitnější jsou pak i nehty a vlasy. Zvyšuje zdraví kostí. Jestliže se používá spolu s vitaminem D, snižuje osteoporózu. Normalizuje hladinu hormonů ve střevech u obézních lidí. Má antioxidační účinky, takže redukuje volné radikály. Zvyšuje hojivost a obecně působí proti zánětům. Tím také omezuje možnost vzniku rakoviny i kardiovaskulárních onemocnění. Zlepšuje metabolismus tuků. Působí proti vzniku diabetu. Může pomoci v boji s nadváhou.
V jaké podobě neprospívá
Z želatiny se vyrábějí různé gumové bonbony. Jsou sice zdrojem želatiny, ale jsou také obrovským zdrojem cukru. V jednom balení bonbonů je klidně i kolem třiceti lžiček cukru. Je proto na místě si uvědomit, že konzumací gumových medvídků a jiných želé bonbonů si rozhodně zdravotně nepomůžete. A to i přesto, že gumoví medvídci mají o něco menší podíl cukru než klasické tvrdé bonbony. Zmínky o želatině pak mohou zvyšovat prodeje, ale reálně vašemu zdraví nepomohou, spíš naopak. Chcete-li si přesto pochutnat na želatinových bonbonech, připravte si je podle článku zde. Takové pak můžete konzumovat s jistotou, že jsou opravdu zdravé.
Jak konzumovat
Přirozeným zdrojem želatiny je vývar z masa a kostí, případně pečené maso, které upravujeme i s chrupavkami a kůží. Vývar by se měl vařit opravdu dlouho. Podobně při pečení masa se vypéká i kůže, takže potom šťáva obsahuje i potřebnou želatinu. Můžete sáhnout taktéž po sušené želatině, která sice neobsahuje některé složky, ale je stále pro naše tělo velmi užitečná. Právě ale kombinace s masem vytváří optimální mix aminokyselin. Pokud tedy nemáte přímo vepřovou pečeni s kůží, přemýšlejte nad porcí tlačenky. Snažte se zkrátka postupovat jako naši předkové, kteří ze zvířat nejedli jen svalovinu, ale i vnitřnosti a kůže. Velkou dávku želatiny získáte samozřejmě i přípravou domácího sulcu. Pokud chcete více experimentovat, využijte silných vývarů či sušené želatiny k zalití vajíček, zeleniny a salátů. Na bázi želatiny se dají připravit i různé sladkosti. Když použijete k oslazení stévii nebo čekankový sirup, bude výsledný produkt velmi zdravý.
Zdroj: Účinky želatiny, Kolagen a zdraví kloubů.