Syndrom neklidných nohou. Jaká je příčina a jak lze projevy této neurologické poruchy zmírnit

 Zdraví 
03. srpna 2021 08:47 / Eva Vogelová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Syndrom neklidných nohou je nepříjemný Depositphotos
Nemůžete v noci spát, protože pociťujete silné nutkání neustále pohybovat nohama? A pokud se pokusíte mít své končetiny v klidu, většinou pocítíte svědění, pálení, pulzování, mravenčení nebo dokonce bolest? V takovém případě vás nejspíš trápí syndrom neklidných nohou. Jak syndrom neklidných nohou vzniká a jak jej lze léčit?

Syndrom neklidných nohou je neurologická porucha. Projevuje se intenzivním až bolestivým nutkáním, které pacienty nutí neustále hýbat nohama, rukama nebo trupem. Nejčastěji se objevuje v pozdně odpoledních a večerních hodinách, kdy je člověk v klidu a snaží se uvolnit nebo usnout. Neklidné nohy velmi často ovlivňují kvalitu spánku, protože lidé kvůli nim nemohou dobře spát.

Syndrom neklidných nohou se často projevuje individuálně

Syndrom neklidných nohou vás rozhodně neohrozí na životě, ale dokáže jej velmi znepříjemnit. U každého člověka se může projevovat trochu odlišným způsobem. Kromě toho, že pacienti mohou pociťovat pouze svědění, bolest nebo mravenčení, intenzita nutkání hýbat končetinami může být různá.

Někteří chorobu prožívají tak intenzivně, že nemohou téměř spát a nepříjemné pocity vnímají i během dne. Syndrom neklidných nohou pacienty nemusí trápit každý den či noc, někdy dokonce může na několik týdnů či měsíců zmizet, ale většinou se vrátí a obecně se s přibývajícím věkem zhoršuje.

Jaká je příčina syndromu neklidných nohou?

Ve většině případů není známá příčina vzniku syndromu neklidných nohou. Neurologové se domnívají, že příznaky onemocnění mohou souviset s narušením dopaminových drah v mozku. Velkou roli hrají také dědičné faktory. Pokud někdo z vaší rodiny trpí syndromem neklidných nohou, existuje vyšší pravděpodobnost, že propukne i u vás.

Projevy velkého nutkání hýbat končetinami může být pouze sekundární, což znamená, že příčinou jsou jiné zdravotní potíže. Neklidné nohy bývají příznakem selhání ledvin nebo nedostatku železa. Dále se syndrom může objevit během těhotenství, po porodu však sám zmizí.

Jak syndrom neklidných nohou léčit?

Syndrom neklidných nohou zcela vyléčit nelze, můžete jej pouze zmírnit zdravým životním stylem. Omezte kouření, pití alkoholu a kávy. Pokuste se upravit svůj spánkový režim. Uléhejte do postele každý večer ve stejný čas a nastavte si budík pokaždé na stejnou ranní hodinu. Nevynechávejte ani víkend. Přečtěte si také, proč se ráno probouzíte s ucpaným nosem, i když nejste nemocní.

Může vám pomoci také pravidelný sport. Nemusíte cvičit denně, ale dejte svému tělu zabrat alespoň třikrát týdně. Projevy syndromu neklidných nohou lze zmírnit zejména pomocí jógy a meditace. Před spaním končetiny protahujte a vyzkoušejte střídavě studenou a teplou sprchu. V případě, že nic z toho nezabírá a nepříjemné nutkání zesiluje, lékař vám může předepsat léky, které projevy syndromu potlačí.

Zdroj: healthline.com, my.clevelandclinic.org.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve