Jeďte k moři, velmi tím posílíte své zdraví

 Zdraví 
30. července 2021 11:09 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Dovolená u moře stojí za to Pixabay
Ačkoliv je cestování v čase pandemie omezené, stále existuje možnost si užít dovolenou u moře. Využijte této příležitosti na maximum, moře je velmi zdravé.

Už v časech antiky posílal Hippokrates své pacienty do mořských lázní a doporučoval i hojnou konzumaci ryb. Dávná zkušenost má svou platnost dodnes.

V čem moře prospívá

Moře je silným impulsem pro naše zdraví hned z několika důvodů. Jednak jde o obsah zdraví prospěšných látek, které se v mořské vodě nacházejí. Vedle soli jsou tu i různé minerály, například hořčík, jód, selen, ale i vápník draslík a brom.

Prospěšné je i přímé působení na pokožku, která se díky kontaktu s mořskou vodou hydratuje a vyživuje. Mořská voda působí dezinfekčně, takže různé rány sice zpočátku pálí, ale posléze se hojí. U moře se zlepšují různé ekzémy. Dobrý je ale také pobyt na mořském pobřeží a vdechování vlhkého mořského vzduchu nasyceného zdraví prospěšnými látkami. Obzvlášť blahodárně vnímají pobyt u moře alergici, kteří se zbavují svých obtíží. Rovněž kuřáci pocítí úlevu a všichni další s nemocnými plícemi. Pozitivně tak může mořský vzduch zapůsobit i na lidi, kteří prodělali covid-19 a měli i nález na plicích. MUDr. Milan Kudyma doporučuje pacientům s dýchacími obtížemi  i mořskou vodu ve spreji. Lepší je ale samozřejmě přímo pobyt u moře.

Nesmíme zapomínat ani na pohybovou relaxaci v mořské vodě. Díky své vyšší hustotě je plavání v moři snadnější, takže i lidé s nemocnými klouby, obézní či starší mohou z něho mít velký užitek. Plavání je ovšem prospěšné i pro mladší ročníky s nemocnými zády. Někdy stačí i jen se nechat atakovat mořskými vlnami. Přirozeně se zapojují různé svaly. Někteří mají zkušenost s tím, že se zlepšuje i celulitida.

Další benefity

Pobyt u moře má i další benefity, které nejsou spojené přímo s mořem, ale jeho působení dále umocňují. Jde o samotný fakt dovolené. Lidská potřeba změny prostředí, opuštění stereotypů, načerpání nových sil je důležitá a měli bychom ji poslouchat. Dovolené stmelují rodinu, ale i když pojedete sami, můžete navázat zajímavé kontakty, mluvit s místními, poznat něco nového. U moře je také příležitost hojného slunění, které je po určitou mez zdravé. Zajímavým impulsem pro zdraví je změna stravy. Je proto vhodné využít příležitosti a nevozit s sebou konzervy, ale naopak zkoušet místní produkty. Kvalita zeleniny a ovoce z jižních krajů je nesrovnatelně vyšší. Hlavně jde ale často v podstatě o bioprodukci z místních zahrádek. Prospěšnost konzumace ryb jsme už zmiňovali.

Nač si dát pozor

Pobyt u moře má samozřejmě i svá úskalí. Moře je živel, který je třeba respektovat. Mnoho lidí doplatilo na přeceňování sil, takže došlo k utonutí nebo k různým zraněním při vodních sportech. Také příliš mnoho slunce škodí. Opékání se na slunci kůži škodí. To ale neznamená, že bychom se měli sluníčku vyhýbat, jen to s ním nepřehánět. Také je dobré brát v potaz hygienickou situaci v jednotlivých zemích. Zatímco na mnoha místech si můžete dopřát ovoce i zeleninu dle libosti, v některých zemích hrozí v lepším případě průjmy a v horším může dojít po konzumaci určitých potravin i k ohrožení života. Trochu děsivě působí i informace o oblíbeném suši, které si můžete přečíst zde. Vdy se proto snažte dozvědět více pro lokalitu, kam chcete jet.

Zdroj: wikipedia, rehabilitace.info

Témata: moře, kůže, alergie, plíce
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve