Jak se zorientovat v prvotních projevech takzvaných letních nemocí

 Zdraví 
22. července 2021 08:00 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Vedle covidu řádí v létě mnoho jiných nemocí Pixabay
I v létě mohou být lidé nemocní. Navzdory vysokým teplotách hrozí nachlazení, angína, koronavirus i třeba klíšťová encefalitida či borelióza. Máme podrobnější informace, jak jednotlivá onemocnění rozpoznat.

Ačkoliv jsou nemoci typické pro léto velmi odlišné z hlediska jejich vzniku i působení na člověka, přece se mohou projevovat podobně. Je proto dobré umět rozlišit jednotlivé příznaky.

Angína

Letní angíny vznikají nejčastěji v důsledku radikálních změn teplot. Příčinou jsou proto příliš klimatizované prostory, auta a také koupání v chladné vodě. Inkubační doba je kolem dvou až čtyř dnů. Angína dobře reaguje na antibiotika. Po jednom až dvou dnech přestává být léčená osoba infekční. Typickými příznaky jsou bolest v krku, kašel, ucpaný nos, zarudlý krk, nateklé mandle a zvýšená teplota. U dětí bývá teplota vyšší než u dospělých, kterým obvykle atakuje 38 stupňů Celsia. Děti mají i 39 stupňů Celsia. Určitě je třeba navštívit lékaře a optimálně si nechat udělat rychlý CRP test, který ukáže, zda se jedná o bakteriální infekci. Lékař pak má jasno, zda má smysl nasadit antibiotika.

Koronavirus

I v létě se můžete nakazit koronavirem. V současnosti je dominantní tzv. indická mutace, která má poněkud odlišné příznaky od těch, které byly s touto nemocí dosud spojovány. Ztráta čichu a chuti ustupuje. Zůstává bolest hlavy, bolest v krku a objevuje se i rýma, takže mnoho nemocných si zamění potíže s běžným nachlazením. I u delta mutace se objevuje teplota a bolest svalů. Určitě informujte svého lékaře a nechte si udělat antigenní či rovnou PCR test, abyste měli jasno. Zdá se, že delta mutace není nositelkou horšího průběhu, jen je nakažlivější. Také se častěji prosadí i u očkovaných osob.

Klíšťová encefalitida

Také onemocnění klíšťovou encefalitidou má průběh v něčem podobný jako koronavirus. V první fázi totiž může připomínat chřipku. Dostaví se bolesti kloubů, svalů, teplota, nechutenství, únava či nevolnost. Pak se onemocnění na den či dokonce dvacet dní vzdá, ale pak udeří s plnou silou. Může dojít k nervové obrně, třesům, poruše hybnosti svalů, poruchám spánku i paměti, ke zvracení. Obvyklá je světloplachost i citlivost na vnější podněty. Čím vyšší věk, tím vyšší následky. U některých pacientů ale vše zůstane jen při první fázi. Potvrzení onemocnění se provádí odběrem mozkomíšního moku z oblasti bederní páteře. Po potvrzení je nutná hospitalizace. Jedinou prevencí je očkování. Nakazit se můžete i z pití nepasterovaného mléka. Jak vysvětluje MUDr. Petra Bomberová Kánská, takto získané onemocnění má obvykle mírnější průběh.

Borelióza

Ačkoliv je borelióza úplně jiné onemocnění, může se projevovat v něčem stejně. Vedle skvrny v místě přisátí klíštěte je typická únava, bolest svalů, kloubů a další obtíže. Také borelióza má různé fáze, ale ve svých počátcích je dobře léčitelná pomocí antibiotik. Určitě proto nepodceňujte příznaky a navštivte lékaře a požadujte vyšetření na protilátky proto borelióze. Zhruba tři týdny po přisátí klíštěte by mělo být z krevního rozboru jasno. Více informací najdete zde.

Zdroj: euc.cz, mayoclinic.org.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve