Potraviny, které v létě nezatíží organismus a dokáží skvěle ochladit naše tělo

 Zdraví 
18. července 2021 15:59 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Ochladit organismus lze nejenom zvenku Pixabay
Je vám horko a nemáte vůbec na nic chuť? Představíme vám pár potravin, které nezatíží váš organismus a navíc vás i příjemně ochladí.

Pokud venkovní teploty atakují třicítku, často hledáme způsoby, jak se ochladit. Někdy ale nevědomky děláme věci, kterými se naopak ještě více zahříváme. Například jíme tučná a smažená jídla, nosíme syntetické oděvy, konzumujeme alkohol nebo kofeinové nápoje. Pokud ale zařadíte do svého jídelníčku následující potraviny, můžete své tělo ochladit na příjemnější teplotu a dopřát si vytouženou úlevu. 

Aloe vera

O této rostlině už bylo řečeno hodně, především o jejich léčivých účincích. Ale gel z aloe můžete využít také pro ochlazení vašeho organismu. Stačí jednoduše rozříznout list, vyjmout z něj dužinu a přidat ji do oblíbeného nápoje nebo dát dvě lžíce gelu do sklenice vody.

Kokosová voda

Skvělou volbou v horkých letních dech bývá kokosová voda. Ta nejenom osvěží, ale také dodá celou řadu vitaminů a minerálů, které prospívají vašemu srdci, cukru v krvi i zdraví ledvin.

Cuketa

Cuketa je skvělá nízkokalorická zelenina, z níž se dá přípravit celá řada skvělých jídel nasladko i naslano. Kromě toho obsahuje 95 % vody a je skvělým zdrojem vitaminů A a C. Je také vhodná pro vyznavače raw kuchyně, protože se dá cuketa konzumovat i za syrova, například ve formě špaget. 

Avokádo

Další velice oblíbenou zeleninou je avokádo, které rovněž pomáhá při ochlazování organismu. Připravte si z něj třeba tradiční quacamole, které je ideální pro horké letní dny. Kromě toho, že tělu dodáte zdravé tuky, prospějete také správnému trávení a podpoříte imunitní systém.

Bobulky

K typicky letnímu ovoci patří jahody, maliny, borůvky nebo ostružiny. Toto drobné bobulovité ovoce je velmi zásadité a zásaditost vytváří v těle energii pro ochlazení. Navíc si tento druh ovoce můžete dopřát i při dietě, protože obsahuje málo sacharidů a naopak hodně vody. Bobulovité ovoce si můžete dát jen tak samotně, anebo si jej rozmixovat v podmáslí, které je rovněž skvělou volbou pro horké letní dny.

Nebojte se koření

I v horkých letních dnech se nemusíte obávat pikantnějšího koření, jako je například indické kari, chilli nebo římský kmín. I když vás z počátku pěkně rozehřeje, tělo díky tomu rychle zareaguje a podpoří jeho ochlazování. A vám se tak rychleji uleví. Navíc tím podpoříte i hubnutí. Které další koření nakopne vás metabolismus, jsme psali zde.

Zdroj info: www.healthline.com, www.wellandgood.com.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47